Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Instrukční sada Intel AVX10.2 aneb nástupce AVX-512 se vrací i pro E-Core

1.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Instrukční sada Intel AVX10.2 aneb nástupce AVX-512 se vrací i pro E-Core
Instrukční sada AVX-512 byla v průběhu času docela opuštěna a zůstala vyhrazena jen některým Xeonům. Její nástupce AVX10.1 a především AVX10.2 by se ale mohla dostat opět do širšího portfolia výrobků.
Intel v roce 2016 uvedl instrukční sadu Advanced Vector Extensions 512 (Intel AVX-512), která přinesla 512bitové vektorové registry, počet vektorových registrů zvýšila o 16, bylo zde také 8 nových maskovacích registrů a několik nových instrukcí. S AVX-512 jsme se setkávali u procesorů Intel až do roku 2021 a architektury Rocket Lake, nicméně Alder Lake a Raptor Lake už toto oficiálně nepodporoval a funkce zůstaly vyhrazeny jen některým serverovým procesorům. Intelu v tomto ale udělalo problém AMD, které podporu AVX-512 zavedlo u procesorů s architekturou Zen 4, takže se Intel dostal do nevýhody a zatímco v roce 2021 byl v souboji s AMD tím, kdo AVX-512 měl, o rok později se to přesně obrátilo. Problémem AVX-512 je nicméně to, že při jeho použití extrémně roste spotřeba procesoru (např. u Intelu to může být i o třetinu).
 
Intel AVX10
 
Intel nicméně představil novou instrukční sadu AVX10.1, která sama o sobě toho zatím moc nepřinese (navíc 512bitová podpora je volitelná), a v zásadě největším rozdílem je to, že se podpora AVX10 bude jednodušeji testovat. Místo série testů pomocí CPUID (dnes má AVX-512 přes 20 různých příznaků pro podporované technologie) zde má být jednodušší označování podpory jednotlivých technologií. AVX10.1 má být nadále podporováno pouze na Xeonech a jejich výkonných jádrech P-Core (Granite Rapids). To pravé ale přijde s AVX10.2. To už se objeví nové instrukce a především Intel už nehovoří o tom, že by byl systém vyhrazen jen pro Xeony. Dokonce hovoří o tom, že bude dostupný nejen na výkonných jádrech P-Core, ale i na úsporných E-Core.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.