Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Integrovaná grafika nebude pro Windows Vista to pravé ořechové

5.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
Integrovaná grafika nebude pro Windows Vista to pravé ořechové
Hardwarové nároky operačního systému Windows Vista nejsou právě malé. Je žádoucí mít rychlý 64 bitový procesor, což dnes splňují jak procesory AMD tak i Intel. Rozumným paměťovým minimem je 512MB, ale doporučeno je 1GB, pokud to s rozsáhlejší...
Hardwarové nároky operačního systému Windows Vista nejsou právě malé. Je žádoucí mít rychlý 64 bitový procesor, což dnes splňují jak procesory AMD tak i Intel. Rozumným paměťovým minimem je 512MB, ale doporučeno je 1GB, pokud to s rozsáhlejší prácí v novém Windows myslíte alespoň trochu vážně. Kdysi kolovaly zvěsti, že optimem budou až 2GB.



Zajímavější je situace u grafických karet. Microsoft nedoporučuje integrované grafické čipy, které nenabízí tolik výkonu, aby zvládly uspokojivě zobrazovat nová grafická rozhraní systému Aero Glass, Aero Express a Diamond. Systém sice pojede i na horších grafikách (příkladem může být třeba Intel Extreme Graphics), ale pro plnou spokojenost je třeba mít přídavnou AGP či PCI-Express kartu podporující DirectX 9.0 a mající alespoň 64MB grafické paměti.

Má vyjít i odlehčená verze grafického rozhraní pro notebooky, aby grafický čip stále neběžel na plný výkon. Ono si zobrazování systému v pomocí shaderů přece jen něco té elektřiny vezme, což u notebooků není právě žádoucí.

Dále se doporučuje rychlý pevný disk, tedy minimálně 7200 otáček za minutu s 8MB vyrovnávací paměti a pokud možno s rozhraním Serail ATA a podporou NCQ (Native Command Queueing). V neposlední řadě je doporučena DVD-RW mechanika, ale i bez té pojede Vista stejně rychle. Mezi dalšími doporučenými "features" je 100Mbps síťový čip nebo 54Mbps bezdrát.

Zdroj: www.microsoft.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.