Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel a AMD spojují své síly, budou spolupracovat na vývoji architektury x86

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Intel a AMD spojují své síly, budou spolupracovat na vývoji architektury x86
Intel a AMD jsou sice odvěcí rivalové, nicméně na poli procesorových architektur jsou zástupci jednoho tábora a mají společné protivníky. Proto zakládají poradní skupinu pro další vývoj architektury x86.
I když společnosti AMD a Intel máme spojované jako velké rivaly, ve skutečnosti spolupracovaly na vývoji mnoha technologií. Výsledkem jejich spolupráce (spolu s mnoha dalšími firmami) jsou např. rozhraní PCI, PCI-Express nebo USB. Nyní spojují své síly znovu a zakládají poradní skupinu pro vývoj architektury x86. Ta je v poslední době ohrožována architekturou ARM, která se snaží prosadit i u počítačů, kde chce dosahovat lepší efektivity, tedy lepšího poměru výkonu a spotřeby. Také by měla usnadnit problematiku používání mobilních aplikací na PC a obráceně, tedy zjednodušení vývoje aplikací tak, aby mohly běžet jak na mobilních platformách, tak i počítačích. Prozatím ARM velkou díru do světa počítačů neudělal, v mobilní oblasti ale vládne a začíná se mu více dařit také v oblasti serverů.
 
V poradní skupině ale nejsou jen společnosti AMD a Intel. Máme zde také firmy Broadcom, Dell, Google, Hewlett Packard Enterprise, HP, Lenovo, Meta, Microsoft, Oracle a Red Hat. Z osobností můžeme zmínit Tima Sweeneyho a Linuse Torvaldse.
 
Cílem vývoje je zapracovat především na kompatibilitě napříč platformami a zjednodušení vývoje softwaru díky větší předvídatelnosti a konzistentnosti architektury. Měly by tak vznikat více unifikované sety instrukcí (ne aby si každý vytvářel vlastní sady, které nepoběží na CPU toho druhého). Z větší unifikace a společného vývoje by měla těžit především datová centra, cloudové služby, edge nasazení nebo embedded zařízení. Současně se očekává, že se bude dařit dosahovat vyšších výkonů i lepší efektivity platformy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.