Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel a ceny pro středoškoláky v hodnotě 65 milionů korun

15.5.2008, Marek Štelčík, aktualita
Intel a ceny pro středoškoláky v hodnotě 65 milionů korun
Na veletrhu vědy a techniky Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) v Atlantě soutěží mladí vědci o ceny v hodnotě čtyři miliony dolarů, tedy zhruba 65 milionů korun. Soutěž je určena mladým vědcům ze středních škol a je...
Na veletrhu vědy a techniky Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) v Atlantě soutěží mladí vědci o ceny v hodnotě čtyři miliony dolarů, tedy zhruba 65 milionů korun. Soutěž je určena mladým vědcům ze středních škol a je považován za jakési olympijské hry mladé vědy. Českou republiku reprezentuje pět projektů od sedmi finalistů z tuzemských středních škol, kteří zvítězili ve státních soutěžích. Celkem se v Atlantě sešlo více než 1500 žáků z 51 zemí. Trojice nejlepších pak získá školné v hodnotě 810 tisíc korun. Šance českých studentů jsou přitom velké, loni porotu například oslovil inteligentní rybářský prut, který umí lovit ryby bez přítomnosti člověka,“ řekl Pavel Svoboda, tiskový mluvčí společnosti Intel. Češi se snaží porotu zaujmout například speciální zdravotnickou sadou pro převoz amputovaných končetin. Soutěžící tohoto týmu zkonstruovali transportní sadu, která může být používána záchranáři, zdravotníky, hasiči, vojáky či obyčejnými lidmi na rizikových pracovištích, například továrnách a udržet životaschopnost oddělené tkáně.



Druhým nadějným projektem je program SmartVision představující softwarový systém digitálních očí. Jedná se o nástroj pro rozpoznávání digitálního obrazu, což umožní například v robotice rozeznávat terén či rozpoznávání SPZ u aut. Mezi dalšími projekty je systém ochrany autorských práv půjčovaných multimédií, ekologický projekt zabývající se vlivem vybraných látek na závojenku podtrnku a jeden žák v rámci molekulární chemie připravil sloučeniny, které zatím nebyly popsány v žádné publikaci. Navíc je ze všech letošních prezentovaných projektů téměř 20 procent patentováno nebo čeká na schválení patentovým úřadem. Uvidíme, zda mladí čeští vědci uspějí.

Zdroj: Intel