Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel a UCSB vyvinuly první hybridní křemíkový laser

18.9.2006, Milan Šurkala, aktualita
Intel a UCSB vyvinuly první hybridní křemíkový laser
Společnost Intel ve spolupráci s Kalifornskou univerzitou v Santa Barbaře vyvinula první elektricky řízený hybridní křemíkový laser. Ten by měl umožnit snadnou výrobu levných širokopásmových fotonických zařízení, které by využívaly počítače...
Společnost Intel ve spolupráci s Kalifornskou univerzitou v Santa Barbaře vyvinula první elektricky řízený hybridní křemíkový laser. Ten by měl umožnit snadnou výrobu levných širokopásmových fotonických zařízení, které by využívaly počítače blízké budoucnosti.



V jednom čipu se podařilo spojit schopnost fosfidu india vyzařovat světlo a křemíku jej vést. Pod elektrickým napětím je pak vyzařován laserový paprsek vedený křemíkem. Ten může být využit k řízení dalších křemíkových fotonických zařízení, velkoobjemová výroba by pak cenu laseru velmi výrazně snížila. Přestože ke komerční výrobě je ještě daleko, Intel i UCSB věří, že v blízké budoucnosti dojde k vzniku vysoce integrovaných polovodičových fotonických čipů.

Křemík je velmi dobře použitelný pro vedení, modulaci i zesílení světla, neumí však světlo emitovat, vytvářet. Navíc je v dnešní době velmi hojně používán a je levný. Naproti tomu dnes se běžně využívají lasery na bázi fosfidu india, jejichž masová výroba je však poměrně drahá.



Hybridní křemíkový laser využívá kombinaci obou. K výrobě je nutná nízká teplota a kyslíková plazma, což je elektricky nabitý plynný kyslík. Díky tomu na povrchu materiálů vznikne asi 25 atomů široká vrstva oxidu, která funguje jako lepidlo a spojí je dohromady. Vzniká hybridní laser.

Intel se již delší dobu snaží přenést fotoniku do křemíku, v roce 2004 převedl křemíkový optický modulátor o šířce pásma 1GHz, rok poté pak polovodičový prvek sloužící jako zesilovač světla. Na UCSB profesor John Bowers již 25 let pracuje s fosfidem india a nyní pracuje na vývoji optoelektrických zařízení s datovým tokem až 160Gb/s. Obě organizace tak mají již nějaké zkušenosti a dá se očekávat, že brzy se dočkáme dalších novinek.

Zdroj: www.intel.cz
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.