Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Arrow Lake-S: o 7-20% rychlejší CPU, iGPU pak 2,2-2,4krát výkonnější

18.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel Arrow Lake-S: o 7-20% rychlejší CPU, iGPU pak 2,2-2,4krát výkonnější
Intel chystá nejen nové desktopové procesory Raptor Lake Refresh-S, ale i úplně novou generaci Arrow Lake-S. Ta byl podle Igor's Lab měla přinést až o 20 % vyšší výkon CPU. GPU má být násobně rychlejší.
Ve třídě desktopů chystá Intel letos jen malé změny. Procesory Meteor Lake se totiž objeví jen v mobilní sféře, zatímco ta desktopová se bude muset spokojit s Raptor Lake Refresh-S. Server Igor's Lab na základě dat od Videocardz a interních materiálů Intelu přinesl projekce toho, jaké výkonnostní zisky lze očekávat. Především se ale v těchto projekcích objevila nová generace procesorů Arrow Lake-S, na kterou si ještě alespoň rok počkáme. V nich se počítalo s tím, že procesory Raptor Lake-S (konkrétně Core i9-13900K) a Raptor Lake Refresh-S (Core i9-14900K?) měly spotřebu PL2 stanovenou na 253 W, zatímco nový Arrow Lake-S na takřka totožných 250 W. Ve všech případech šlo o 24jádrové modely s podporou 32 vláken, tedy o konfiguraci 8P+16E. Stále není jisté, zda se v nějaké formě objeví i modely 8P+32E. O těch se např. mluvilo v  červnu.
 
Intel Core
 
Na přesná data a grafy se podívejte na serveru igorslab.de, zde to jen shrneme. Do testů byly zahrnuty např. benchmarky CrossMark, SYSmark 25, WebXPRT 4, Speedometer 2.1 nebo Geekbench 5.4.5. Refresh nynější řady Raptor Lake nic zásadního nepředvádí a v podstatě drtivá většina projekcí je okolo 1-3 % nahoru. O dost zajímavější je to s Arrow Lake-S, kde se bavíme o 7 až 20 % nahoru v závislosti na benchmarku a rozsahu. Např. v Geekbenchi se u jednovláknové verze očekává cca 11 % (+/-2 %), nicméně ve vícevláknové variantě až 18 % (+/-2 %) navíc. Zvlášť tu byly i výsledky po SPECrate2017, kde si Refresh připsal 1-4 % navíc (většinou 3-4 %), Arrow Lake pak 3-21 % (v průměru +11 %).
 
Dostalo se také na výkon integrovaného grafického jádra v 3DMarku. Graphics Score v benchmarku Time Spy by mělo být o 130-140 % vyšší než u Core i9-13900K, ve Wilde Life Extreme Unlimited pak asi o 110-120 %. To nejsou zrovna špatná čísla.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.