Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Celeron M5xx: Intelův bojovník na poli levných 64-bitových mobilních procesorů

21.9.2006, Milan Šurkala, aktualita
Intel Celeron M5xx: Intelův bojovník na poli levných 64-bitových mobilních procesorů
Mobilní Intel Core 2 Duo je sice výkonný a úsporný procesor, nicméně rozhodně není příliš levný. A AMD se svými novými 64-bitovými mobilními procesory Mobile Sempron boduje, Intel žádný levný 64-bitový mobilní procesor nemá, i Core Duo je...
Mobilní Intel Core 2 Duo je sice výkonný a úsporný procesor, nicméně rozhodně není příliš levný. A AMD se svými novými 64-bitovými mobilními procesory Mobile Sempron boduje, Intel žádný levný 64-bitový mobilní procesor nemá, i Core Duo je pouze 32-bitové, nemluvě o Pentiu M a Celeronu M.



Proto Intel chystá nové Celerony M5xx. Ty budou jednojádrovými 65nm procesory s podporou 64-bitových instrukcí, založené na architektuře Intel Core (jádře Merom deaktivací jednoho jádra). Budou podporovány stávající paticí Socket M platformy Intel Napa.

První dodávky procesorů proběhnou již v posledním čtvrtletí tohoto roku, masová produkce a oficiální představení však proběhne až v lednu 2007. Celeron M520 bude mít takt 1,6GHz, 1MB L2 cache a sběrnici 533MHz. Cena bude činit $134. Výkonnější Celeron M530 bude taktován na 1,73GHz, jeho cena však zatím není známa, objeví se totiž až ve druhém čtvrtletí roku 2007. Modely pro Socket P, tedy platformu Santa Rosa, se objeví až ve třetím čtvrtletí roku 2007.

Zdroj: www.hkepc.com, www.digitimes.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.