Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel chce nabíjet zařízení bezdrátově

9.9.2009, Jan Vítek, aktualita
Intel chce nabíjet zařízení bezdrátově
Intel reaguje na stav dnešní doby, kdy jsou lidé zavaleni všemožnými adaptéry pro napájení a dobíjení mobilních zařízení, což nás stojí čas a někoho i nervy. Důvodem je také nekompatibilita mezi adaptéry, což EU hodlá řešit jejich sjednocením,...
Intel reaguje na stav dnešní doby, kdy jsou lidé zavaleni všemožnými adaptéry pro napájení a dobíjení mobilních zařízení, což nás stojí čas a někoho i nervy. Důvodem je také nekompatibilita mezi adaptéry, což EU hodlá řešit jejich sjednocením, aby se ušetřila lidem námaha a aspoň trošku omezila produkce elektronického odpadu.



Společnost Intel ale hodlá využít svůj WREL - Wireless Resonant Energy Link, čili bezdrátový způsob přenosu energie. Myšlenka ani realizace to však samozřejmě není vůbec nová, spíše ale zde vyvstávají problémy především s efektivitou takových energetických přenosů. Možnost dobíjení bez drátů na dálku třeba doma, v kavárně nebo na jiných veřejných místech je ale velice lákavá.

Systém WREL přenáší energii pomocí magnetických polí, jak vysvětlil inženýr Intelu David Meyer. Využívá se zde rezonance pro zvýšení efektivity přenosu, takže vysílač i přijímač musí být vyladěni na stejnou frekvenci; zde přitom mluvíme o jejich základních kmitočtech. Od poslední demonstrace, kdy byla pomocí WREL rozsvícena 60wattová žárovka tedy už uplynul více než rok a nyní by mohl být Intel již blízko ke svému cíli, i když nijak neoznámil, kdy a zda se WREL stane komerčně dostupným.

Zdroj: X-bit labs, Intel