Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel chce postavit nové továrny v Izraeli a Polsku celkem za 30 mld. USD

20.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel chce postavit nové továrny v Izraeli a Polsku celkem za 30 mld. USD
Intel chystá dvě velké investice do rozšíření výrobních kapacit mimo jihovýchodní Asii. Jedna z nich bude stát v Izraeli, druhá se pak podívá do našeho těsného sousedství. Čipy Intelu se totiž budou vyrábět v Polsku.
Americká společnost Intel chce rozšířit své schopnosti vyrábět čipy a procesory s nimi i mimo území Jihovýchodní Asie, kde se vyrábí (dává dohromady) většina procesorů Intelu. Výrobní kapacita na čipy a procesory, která by byla více distribuovaná po světě, je cílem více společností, a Intel hodlá v blízké době postavit několik dalších továren. Jedna z nich bude v Kirjat Gatu v Izraeli, do níž chce Intel investovat 25 mld. USD. Ta by měla zahájit svůj provoz v roce 2027. Intel není v Izraeli žádným nováčkem, vývojová centra a továrny tu už má od 70. let minulého století a zaměstnává zde 12 tisíc lidí, což je téměř desetina jeho veškerých zaměstnanců (těch je přes 130 tisíc).
 
Intel továrna
 
Druhá továrna se má objevit na starém kontinentě v našem blízkém sousedství. Hovoří se totiž o tom, že bude postavena jižně od Vratislavi v Polsku a měla by nabídnout pracovní místa zhruba 2 tisícovkám zaměstnanců. Pomůže tak i evropské čipové soběstačnosti. Zde budou nicméně probíhat finální kroky výroby a testování. Konkrétně tak nebude vyrábět wafery, ale ty sem budou dováženy. Dovezené wafery budou rozřezány na jednotlivé čipy, vyrobeny z nich příslušné produkty a otestovány. Bude zde možná výroba i jiných kompletních produktů s čipy, které vyrobí Intel i jiní výrobní partneři. Připomeňme, že EU by chtěla mít na svém území do roku 2030 zhruba 20 % celosvětové výrobní kapacity na polovodiče, což je proti dnešku zhruba dvojnásobek. Připomeňme, že v roce 2021 měla Evropa okolo 8 % celosvětové výrobní kapacity, USA 13 %, zbytek připadal především na Asii (Čína 16 %, Japonsko 17 %, Jižní Korea 19 % a Tchaj-wan 20 %). Ale zpět k polské továrně. Do té bude investována podstatně menší částka než do té izraelské, a to 4,6 mld. USD. Do provozu by měla být uvedena v roce 2027. V Polsku má Intel už i výzkumné centrum, a to v Gdaňsku s téměř 4000 zaměstnanci.
 
Polská továrna Intelu
 
Ještě nezapomeňme na to, že v rámci Evropy má Intel postavit novou továrnu v Německu u Magdeburgu, na kterou mu už ale Německo nechce více přispívat. Ta ho měla vyjít na 17 mld. EUR, přičemž mu bylo přislíbeno 6,8 mld. EUR. Intel chtěl dosáhnout na dotacích na 10 mld. EUR, to už mu ale Německo odmítalo. Právě včera se ale s Německem dohodlo na navýšení plánu a půjde o ještě větší komplex za 30 mld. EUR. Plánuje se nicméně i rozšíření výrobní kapacity i v Irsku. Obě továrny (Německo i Irsko) produkují wafery, budou tedy pravděpodobnými dodavateli waferů pro polskou továrnu.
 
Továrny Intelu
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.