Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel chce vyrábět své 3D XPoint v Číně

14.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel chce vyrábět své 3D XPoint v Číně
Intel se v průběhu tohoto roku vypořádá s Micronem, který díky tomu získá celou společnost IM Flash Technologies (IMFT), v níž obě firmy vyvinuly své paměti 3D XPoint. Intel si tak musí hledat novou cestu, jak své paměti vyrábět. 
Tomuto tématu jsme se věnovali nedávno, kdy se objevila informace, že rozchod s Micronem Intelu přinese 1,5 miliardy dolarů. Ten sice bude moci ještě více než rok přednostně odebírat paměti 3D XPoint vyrobené už v továrnách patřících Micronu, ale už nyní evidentně řeší to, kde si je bude poté vyrábět sám. A jak to vypadá, tato výroba bude probíhat v Číně. 
 
 
Nejspíše tak půjde ještě o druhou generaci 3D XPoint, která už byla dokončena a nyní je v produkci společně s ještě první generací, a to továrně IM Flash Technologies v americkém Utahu. Třetí generace 3D XPoint se aktuálně vyvíjí. 
 
V druhé polovině příštího roku už Intel bude muset zprovoznit vlastní výrobní kapacity. Letošní transakce se uzavře dle plánu 31. října, což znamená, že výroba pamětí v Utahu bude pro Intel probíhat právě do října 2020. Do té doby by si tak firma měla připravit vlastní kapacity a jak se dozvídáme, bude to ve Fab 68 v čínském městě Dalian.
 
Právě ve Fab 68 už probíhá výroba pamětí 3D NAND Flash, přičemž tato továrna byla uvedena do provozu v roce 2010, kdy začala využívat 65nm proces, který už tehdy rozhodně nebyl tím nejlepším, co bylo k dispozici (byl to v případě Intelu 32nm proces), nicméně to je vzhledem k zaměření továrny jasné. A už v tomto dokumentu (pdf) z roku 2015 je zřejmé, že Intel se svou Fab 68 počítal do budoucna, protože mluvil o dlouhodobém plánu pro výrobu těch nejpokročilejších paměťových technologií, který si vyžádá investici 5,5 miliard dolarů. 
 
Intel však měl ještě plán, který zahrnoval prvotní výrobu 3D XPoint třetí generace ve Fab 11X, která je umístěna v Novém Mexiku. Není jasné, zda se v tomto případě něco změnilo.