Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core i7-9700K přetaktován na 5,5 GHz s vodním chlazením

27.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel Core i7-9700K přetaktován na 5,5 GHz s vodním chlazením
Díky CPU.ZOL se můžeme podívat na dva screenshoty, které ukazují dosud nepředstavený procesor Core i7-9700K pracující se všemi osmi jádry na 5,5 GHz. Chlazení přitom mělo být pouze vodní, i když na možnost dlouhodobého provozu to přesto nevypadá.
Nové osmijádrové procesory Intel mají pracovat na taktech až 5 GHz, ovšem dle specifikací to bude na jednom, maximálně dvou zatížených jádrech. Intel navíc využije pro výrobu nových procesorů opět proces 14nm++, na němž jsou založeny už aktuální Coffee Lake, a tak spíše nemůžeme očekávat, že by nové procesory měly běžně pracovat se všemi jádry na výrazně vyšších taktech. Lépe na tom ale bezesporu budou, a to i díky tomu faktu, že nové Core dle dostupných informací využijí namísto obvyklé teplovodivé pasty pájku.
 
Core i7-9700K bude čistě osmijádrový procesor bez Hyperthreadingu, takže to bude velice zajímavá náhrada za Core i5 se šesti jádry rovněž bez HT. Cenová náhrada ale asi těžko. 
 
 
První obrázek obsahuje přehled sestavy z BIOSu, z nějž se dozvíme, že má jít o Core i7-9700K se základním taktem 3,6 GHz, který odpovídá tomu, co jsme se o něm dozvěděli dříve. To je pochopitelně takt, který bude dále navyšován pomocí turba a to by mělo na všech zatížených jádrech přinést takt o 1 GHz vyšší, takže turbo se bude dle zátěže pohybovat mezi 4,6 až 4,9 GHz. Využity byly dva běžné 8GB moduly DDR4 na 2133 MHz, což zde byla pro 9700K jasná nevýhoda.
 
 
Pak už tu máme screenshot ukazující na takt 5554 MHz na všech osmi jádrech, což vypadá velice dobře vzhledem k tomu, že teplota procesoru měla být krocena jen pomocí vodního chladiče. Otázka je, zda to byl opravdu běžný vodník vzhledem k tomu, že i přes začerněnou oblast na nás prosvítá pracovní napětí 1,536 V. To rozhodně nevypadá jako přetaktování, které by mělo být dlouhodobě udržitelné, ale o tom tento test pochopitelně nebyl. Ten byl jako obvykle proveden proto, aby procesor zvládl prolézt alespoň jedním testem Cinebench R15. 
 
V tomto testu na nás svítí celkové skóre 1827 cb a jednovláknové 250 cb, takže vícevláknové škálování činí 7,31 násobek. Z hlediska celkového skóre je to o cca 200 bodů lepší v porovnání s Core i7-8700K a co se týče konkurence, osmijádrový Ryzen 7 2700X má jen cca o 20 bodů méně. Jenomže nepřetaktovaný. 
 
Uvidíme, jaké budou ceny, ale pokud jde o vícevláknový výkon, zatím to vypadá, že osmijádrové Core nemají proti Ryzenům šanci a pak není divu, že Intel bude sázet především na vysoké takty, ale i tak to vypadá, že IPC nových procesorů nebude vysoké, ostatně má jít o derivát Skylake. 
 
Zajímavé srovnání nabízí ještě toto video s Core i7-8086K na 5,5 GHz (6C/12T), které dosáhne 1806 cb, což je plně srovnatelné s nepřetaktovaným Ryzen 7 2700X. Dle toho by měl být nový Core i7-9700K se svou konfigurací 8C/8T na víceméně stejném taktu jen o trošku lepší. Škoda jen, že v tomto testu nebyl vyzkoušen výkon jednoho fyzického jádra.
 
 
Zdroj: Videocardz