Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core i9-14900K na 8 GHz: Counter-Strike 2 rozjede na více než 1300 fps

25.10.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel Core i9-14900K na 8 GHz: Counter-Strike 2 rozjede na více než 1300 fps
O užitečnosti nedávného testu přetaktování nového procesoru Intel Core i9-14900K sice můžeme polemizovat, každopádně jde o zajímavý výsledek. Při frekvenci 8 GHz totiž rozjede Counter-Strike na více než 1300 fps.
Extrémní přetaktování a překonávání rekordů sice nemá s reálným využitím nic moc společného, každopádně je zajímavé se občas podívat, čeho je dnešní technika schopná. Procesory Raptor Lake Refresh od Intelu sice nepřináší žádnou zásadní technickou inovaci, jsou ale schopny dosahovat ještě kapánek vyšších frekvencí než předchozí řada. Nedávno se tak povedlo dosáhnout doslova šílené frekvence 9044 MHz, nyní tu máme další zajímavý pokus. Ten sice s hodnotou 8 GHz není tak dech beroucí, nicméně stačil na více než jen pořízení screenshotu s dosaženou frekvencí. Na SXSW Australia byl totiž počítač vybavený procesorem Intel Core i9-14900K schopný tuto frekvenci udržet i dlouhodobě při zátěži.
 
 
Hrála se tu na něm hra Counter-Strike 2 a výsledkem byly opravdu extrémní snímkovací frekvence. Připomeňme však nejprve, že i9-14900K má Turbo na hodnotě 6,0 GHz, takže už i 7,5 GHz, ze kterého je video v tomto článku, byl úctyhodný výsledek. Později se ale povedlo dosáhnout i oněch 8 GHz a zmíněná hra dokázala běžet až při 1310 snímcích za sekundu. Praktické využití pochopitelně není nikterak zásadní, ostatně ani nejsou monitory, které by to takto rychle zvládaly vykreslit (nynějším maximem je 540 Hz), nemluvě o schopnostech lidského oka něco takového vůbec pozorovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.