Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core i9-7980XE s 18 jádry otestován

20.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel Core i9-7980XE s 18 jádry otestován
Očekávaný 18jádrový procesor Core i9-7980XE od Intelu se dočkal prvních testů ještě před svým oficiálním představením. Jde o nejlepší odpověď na nástup procesorů Threadripper, kterou má Intel připravenou. 
Procesor Intel Core i9-7980XE tak stojí nejvýše ve své řadě nových Skylake-X a to nejlepší, co proti němu může konkurence nasadit, je 16jádrový Threadripper 1950X. Je tak zřejmé, že AMD v disciplíně HEDT procesorů Intel nepřekoná, ovšem spíše jen s ohledem na výkon. Co se týče poměru výkonu k ceně, tady už to bude zcela jiné, neboť i9-7980XE bude stát 1999 USD, dvakrát více než Threadripper 1950X. A že by nabídl dvojnásobný výkon, o tom lze více než pochybovat. 
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Však také není divu, že procesory Intel s označením XE získaly nechvalné označení eXtremely Expensive, čili extrémně drahé, což i9-7980XE splňuje do puntíku. Pro Intel je ale také otázka prestiže, aby měl na trhu nejvýkonnější HEDT procesor stejně jako v předchozích letech a nedovolil, aby si jej AMD dovolilo opět předhonit. Ono to tedy už udělalo, neboť jeho Threadrippery jsou na trhu, ale Core i9-7980XE už přijde také brzy. 
 
My se můžeme podívat na první provedené testy, které provedl nějaký šťastlivec, co se brzy dostal k testovacímu kousku procesoru. Použil jej na desce ASUS Rampage VI APEX (BIOS 0304) s paměťmi G.Skull Trident Z PC4-25600 CL4 a s grafikou GeForce GTX 1080 Ti FE na systému Windows 10. BIOS byl ponechán netknutý až na zapnutý XMP v případě pamětí. Udává se, že násobič procesoru se pohyboval dle zátěže mezi 26x a 42x (stačí vynásobit stem pro výsledný takt) a původní informace mají sdělovat, že takt 4,2 GHz byl dosažen na všech jádrech, což je přinejmenším velice podivné sdělení a lze předpokládat, že jde buď o informační šum, nebo si někdo trošilinku zapřeháněl. 
 
 
Oficiální specifikace udávají, že Core i9-7980X má turbo 4,4 GHz při zátěži maximálnědvou jader s využitím Turbo Boost 3.0, takže 4,2 GHz na všech jádrech je bez přetaktování sci-fi. 
 
 
 
Okolní grafy, v nichž jsou hodnoty týkající se procesoru Core i9-7980XE zahrnuty jen jako čísla a ne graficky znázorněny ve sloupcích, vypovídají o velice slušném výkonu, na nějž 16jádrový Threadripper opravdu nemá, ale i tak ze srovnání vychází díky poměru výkonu a ceny daleko lépe. 
 
 
Zbylé grafy si můžete prohlédnout ve zdroji aktuality:
 
Zdroj: Videocardz