Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core Ultra 3 podle úniků dostane konečně 8 jader

22.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel Core Ultra 3 podle úniků dostane konečně 8 jader
Dosavadní úniky ohledně procesorů Arrow Lake zmiňují především Core Ultra 5 a vyšší modely. Co však základní verze Core Ultra 3? U nich se spekuluje o tom, že budou dalším refreshem Raptor Lake, nyní máme ale nové informace.
Pozornost se upírá na nové procesory Intelu, Arrow Lake-S, které se mají objevit 10. října. Tato řada procesorů by po dlouhé době mohla přinést docela rozumnou architekturu, která trochu poleví z honby za nesmyslně vysokými frekvencemi a výkon se pokusí dostat zvýšením IPC, což má platit zejména o úsporných jádrech E-Core, které mají mít dokonce o 2 % vyšší IPC než nynější P-Core v Raptor Lake. Jenže zatímco se objevují informace o nových procesorech Core Ultra 5, 7 a 9 řady Arrow Lake, ohledně základních modelů Core Ultra 3 je docela ticho. V první polovině července se dokonce objevila zpráva, že tyto procesory vůbec na Arrow Lake ani nepřejdou a půjde o další refresh nepříliš povedené architektury Raptor Lake. Nyní máme ale další informace.
 
Ta hovoří o tom, že by se měly objevit procesory Core Ultra 3 patrně s označením 205 a 215, přičemž poprvé v této řadě (pokud sem počítáme předchozí Core i3) přinesou 8 jader místo 4. Dnešní procesory Core i3 totiž mají 4 výkonná jádra, žádná úsporná, tedy celkem 8 vláken. Je tu ale stále jeden problém. Únik ale nezmiňuje tu nejzásadnější informaci, zda tedy půjde skutečně o další refresh Raptor Lake nebo nikoli, tedy že by to mohl být Arrow Lake. Máme tady tedy dvě možnosti.
  1. Půjde o Raptor Lake. Pak patrně dostane 4 výkonná jádra P-Core jako dnes a navíc 4 úsporná jádra E-Core. Ve výsledku by se tak ze 4 jader a 8 vláken mohl dostat na 8 jader a 12 vláken. Na jednovláknový vliv by to tak moc velký vliv mít nemělo (zůstala by stejná P-Core), ale vícevláknový by mohl dostat příjemnou vzpruhu.
  2. Půjde o Arrow Lake. Dala by se předpokládat stejná konfigurace 4 P-Core a 4 E-Core jako v prvním případě. Ze 4 jader a 8 vláken bychom se dostali na 8 jader a 8 vláken. Takový krok by mohl zvednout jednovláknový výkon díky silnějším P-Core. Také vícevláknový výkon by mohl být výrazně lepší, protože je určitě lepší ho získat novými E-Core (navíc s IPC vyšším než původní P-Core u Raptor Lake) než Hyper-Threadingem.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.