Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core Ultra 9 285K přetaktován na 7,5 GHz, překonal několik rekordů

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Intel Core Ultra 9 285K přetaktován na 7,5 GHz, překonal několik rekordů
Nové procesory Intel Core Ultra 200K řady Arrow Lake se sice s výkonem moc neposunuly, někdy šly dokonce zpět, vidíme ale zvýšení IPC i výrazné zlepšení efektivity. Dají se také slušně taktovat, Core Ultra 9 285K se už povedlo dostat skoro na 7,5 GHz.
Před pár dny byl zahájen prodej nových procesorů Intel Core Ultra 200K architektury Arrow Lake-S. Tyto procesory přinesly několik dobrých i horších vlastností. S frekvencemi šly o něco dolů, přišly o Hyper-Threading, ale díky nové architektuře P-Core i E-Core zvýšily své IPC a výkonem jsou zhruba na úrovni svých předchůdců. Mnohé nepotěšil o trochu slabší herní výkon (a především jeho nevyrovnanost, v některých hrách byly propady vůči předchozí generaci docela citelné), nicméně naopak potěšil velmi dobrou efektivitou. Procesory mají proti konkurenci výrazně nižší spotřebu v idle režimu, podstatně úspornější jsou také ve hrách a nižší spotřebu mají i ve většině aplikací. I když se najdou aplikace, kde berou více energie než srovnatelná AMD (např. Cinebench nebo Blender), v průměru jsou ve stejné třídě efektivnější a úspornější, což je něco, co jsme u Intelu už nějakou dobu nezažili. Nové procesory se nyní dostaly i do rukou overclockerů.
 
Přetaktování Intel Core Ultra 9 285K
 
Asus se na svých stránkách pochlubil s tím, jakých výsledků dosáhli známí overclockeři na základní desce ROG Maximus Z890 Apex s 22+1+2+2fázovým napájením. Elmor dosáhl s procesorem Intel Core Ultra 9 285K frekvence 7488,8 MHz, přičemž jeho oficiální Turbo takt činí 5,7 GHz. Frekvenci tedy navýšil o více než 31 %. Pro zajímavost, dosavadní rekord pro konkurenční Ryzen 9 9950X je ještě o trochu vyšší, 7548,7 MHz. Celkem se s procesorem 285K povedlo překonat ještě dalších 18 výkonnostních rekordů např. v 3DMark CPU, Y-Cruncher, Cinebench, Geekbench, GPUPI, 7-Zip, HWBot x265 nebo XTU. Zasadily se o ně i další týmy a osobnosti overclockerské scény jako OGS, CENS nebo BenchMarc.
 
Vzhledem k tomu, že je v podstatě pro dané procesory stanovovali mezi prvními, nejde zas o tak náročný počin (a navíc některé výsledky prezentované Asusem nesedí se záznamy na HWBot.org). Sedí ale třeba ten, kde Asus zmiňuje 60.840 bodů v Cinebench R23, kterými byl překonán dosavadní rekord Ryzenu 9 9950X (60.798 bodů), nicméně ten od Intelu na rozdíl od jiných zatím není v databázi. Povedlo se také přetaktovat paměti až na DDR5-12066.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama