Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel DC P4500: SSD, nebo pravítko?

9.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel DC P4500: SSD, nebo pravítko?
Klidně i jako pravítko, i když poněkud drahé, nám může posloužit nové SSD DC P4500 od firmy Intel. To totiž vychází z formátu běžných M.2 SSD, ovšem je velice dlouhé a umožní dosahovat až petabajtových kapacit v jednom serverovém slotu.
Intel SSD DC P4500 nabídne konkrétně až 32 TB kapacity, a tak, pokud se využije v rackovém serveru s 32 pozicemi, jednoduchým výpočtem dojdeme právě k 1024 TB, čili k jednomu petabajtu. To už je slušná kapacita na jeden tenký server, který zajistí tato 12" (30cm) "pravítka". P4500 tak vypadají především díky svému kovovému opláštění, které bezpochyby poslouží také pro chlazení, které je v případě moderních SSD stále častější téma. Sice jde o zařízení, jejichž spotřeba se pohybuje spíše v řádu jednotek wattů, alespoň co se týče o běžné M.2 2280/22110 SSD, ale ony samotné s chlazením nepočítají vůbec a připlácnuty na základní desku to mají obtížné. 
 
 
SSD DC P4500 Series má nabídnout vzhledem k zabranému prostoru velice vysokou kapacitu a dle Intelu nejvyšší na světě. Aktuálně tedy Intel 32GB verze ještě nenabízí a zatím má na stránkách jen 4TB a 8TB, a tak je otázka, kdy model s nejvyšší kapacitou přijde na trh. Víme také, že uvnitř najdeme 3D NAND čipy od Intelu/Micronu se 64 vrstvami. 
 
 
Intel také tvrdí, že jeho nová SSD vyžadují mnohem slabší chlazení v porovnání s "tradičním SSD designem" a je otázka, co si pod tímto termínem Intel představuje. Pro provozovatele datových center je takové téma důležité, protože na jejich chlazení vydávají velké prostředky. My se však nedozvíme, zda tato výhoda spočívá pouze v samotném provedení SSD, nebo i v tom, kolik tepla celkově produkují. 
 
Zdroj: Intel