Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel dle výzkumu ztrácí podíl na trhu s GPU, i když se 64 % stále vede

6.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel dle výzkumu ztrácí podíl na trhu s GPU, i když se 64 % stále vede
Agentura Jon Peddie Research vydala další zprávu o stavu trhu s GPU. Podle ní se zvyšují tržní podíly AMD i Nvidie, zatímco Intel klesá. Ten dlouhodobě vede díky integrovaným GPU v procesorech.
Trh s grafickými čipy má už nějakou dobu za sebou druhé čtvrtletí letošního roku a agentura Jon Peddie Research o něm vydala novou zprávu. Na celkovém trhu, který zahrnuje dedikované i integrované grafické čipy, má stále výrazný náskok společnost Intel. Jí v tom totiž výrazně pomáhají integrované grafiky v jejích procesorech (dedikované grafiky Intelu jsou takřka neexistující, v minulém čtvrtletí se už zaokrouhlovaly na 0% podíl). Zatímco v Q2/23 měl Intel 68% podíl na trhu, letos (Q2/24) se už musel spokojit s 64 %. Stále ale tvoří zhruba 2/3 trhu.
 
Že integrované grafiky hodně pomáhají, je vidět i na situaci AMD vs Nvidia. Zatímco u dedikovaných grafik má Nvidia výrazné vedení, když se započítají i grafiky v procesorech, jsou si obě firmy docela rovny. AMD se dostalo na 16 %, Nvidia je na tom o něco lépe s 20 %. I na tomto je vidět, jak drtivý úspěch musí mít Nvidia s grafickými kartami, když ji AMD nedokáže překonat ani v případě, že se započítají iGPU v procesorech Ryzen.
 
Stav GPU trhu Q2/24
 
Druhý graf ukazuje, jak důležitá je dnes mobilní sféra. Loni měly desktopové grafiky 28% podíl na trhu, takže ty v laptopech dělaly už výrazně nadpolovičních 72 %. Letos to bylo v posledním čtvrtletí ještě výraznější. Desktopová GPU snížila svůj tržní podíl už jen na 24 %, zatímco mobilní grafiky si polepšily na hodně vysokých 76 %.
 
Stav GPU trhu Q2/24
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.