Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
6.2.2001, Petr Klabazňa, zpráva
O nové čipsety se tentokráte postará samotný Intel. Svou řadu i815 doplní o další dva modely i815G a i815EG (a navíc by se měly stát plnohodnotnou náhradou za i810/i810E2). Vyvolá vzniklá situace zmatek v kruzích uživatelů a nebo setká se spokojeností?
Karel | 6.2.200119:24

V současné době máme "TŘI" druhy pentií, tři druhy patic a to se na nás chystá útok P4, který nás z důvodu ceny asi mine. Cesta ven znamená zahrnout do čipsetu podporu všech Pentií od P1 až po P4 a udělat něco jako "AGP pro CPU", řekněme VCI [Variable CPU Interface; můj nápad ;-) ]. Koneckonců ABIT se SlotKETem a Microstar dokázaly tuto bariéru prolomit. Integrujete-li ještě do chipsetu nějakou slušnou 8MB grafiku (s RAGE Pro nebo TNT2) a zvukovku AC'97, naleznete "dokonalý chipset". Problém je v tom, že když to nenapadne přímo Intel, bude to ješitně zavrhnuto. Než si naspořím na i815 s CPU, bude už na světě P5. Howg!!

Odpovědět0  0
Karel Novak | 7.2.20010:05

Pro domácí počítač by podle mne takova zakladovka s integrovanou grafickou kartou ati radeon o kterou se pravdepodobne bude jednat podle meho nazoru byla vice nez dostacujici

Odpovědět0  0
petr | 7.2.20018:37

Jistě, ale za jakou cenu! A navíc řešení integrované grafiky s sebou většinou nepřináší integrovanou paměť na desce!! To si raději koupím levnější model desky bez grafiky a tu si pak koupím zvlášť a slušnou dle vlastního výběru. Nevim, ale myslim, že pro hraní her prostě integrovane řešení neni, ať to vemu z jakekoliv stránky. A navic nikdo neřekl, že to bude neořezana verze Radeonu, pokud vubec padne volba právě na něj.

Odpovědět0  0
Robert | 9.2.20019:19

Naprosto s tebou souhlasím, Petře.

Odpovědět0  0
ZB | 14.2.200115:28

Byly casy kdy jsem na Intelovske cipsety nedal dopustit - legendarni Triton ci 440BX byly v dobe uvedeni a dlouho po ni neprekonanymi cipsety. Souhlasim, ze cela rada i8xx zatim stoji za..., sam mam ve stroji VIA 694X a posilhavam po ABIT KT7A-RAID.
Nicmene je treba si uvedomit, ze co do mnozstvi prodanych PC je trh nejak rozdelen. Jednou skupinou jsou servery - ta neni moc velka i kdyz lukrativni a vice mene uzavrena. Druhou skupinou jsou pocitace nas fandu a hernich nadsencu. My si samozrejme nekoupime desku bez AGP 4x, 100 MB/s IDE,....... Nicmene do poctu rozhodne nejvetsi kategorie jsou kancelarske PC. A o tom prave zminovany OEM trh je. Sekretarce, ucetni,... pojmy 3D, AGP, ATA100, USB, apod. nic nerikaji. Pro ni je dulezite ze zapne pocitac, nabehnou ji vokna, spusti si svou aplikaci a funguje. A i kdyz mam proti sdileni operacni pameti videokartou velke vyhrady, tak ji i ta po... i810 bohate staci. No a pro sefy IT oddeleni je dulezita cena, s kterou jdou na ekonomicke a tam se vzdy osivaji.

Odpovědět0  0
Michal | 6.2.200119:12

Ví někdo, kdy budou čipsety konečně obsahovat USB2.0 ? To je snad jediné, co bych ocenil na nové desce ...

Odpovědět0  0
Petr | 6.2.200117:26

Hmm, k čemu je to, že nove čipsety podporuji nove procesory PIII, když ani nemaji externi AGP. At mi nekdo vysvetli, kdo si bude kupovat desku s integrovanou grafikou a drahe PIII. Tady je snad potřeba, aby na starych čipsetech 815E jeli nove PIII.
Intel je proste na nic!!!!

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.