Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel GMA X4500HD zvládá HD video, Atom je venku

8.6.2008, Pavel Boček, aktualita
Intel GMA X4500HD zvládá HD video, Atom je venku
Intel konečně připravil IGP (integrated Graphics Processor) čipovou sadu, která dokáže plynule přehrávat Full HD video. Jedná se o nejnovější čipovou sadu G45 s integrovanou grafickou kartou GMA X4500HD. Se softwarem od společnosti CyberLink...
Intel konečně připravil IGP (integrated Graphics Processor) čipovou sadu, která dokáže plynule přehrávat Full HD video. Jedná se o nejnovější čipovou sadu G45 s integrovanou grafickou kartou GMA X4500HD. Se softwarem od společnosti CyberLink - PowerDVD - zvládala deska s G45 osazená mikroprocesorem Core 2 Duo E8400 (3 GHz) přehrávat video kódované H.264 s datovým tokem 24,326 Mb/s.



Svůj debut si také odbyly procesory Atom, konkrétně model N230 pro nettopy a N270 pro netbooky. Dle Intelu jsou tyto čipy 100x výkonnější než procesory 286, což je možná trochu moc málo, vždyť jen samotná frekvence se zvýšila 100x, o instrukcích, cache apod. nemluvě. Na druhou stranu jsou oficiálně určeny do zařízení pro děti a starší uživatele. Model N270 má oproti N230 navíc technologii Enhanced Speedstep, která dále snižuje spotřebu (TDP dosahuje 2,5 W), to vše v kombinaci s čipovou sadou 945GSE; desktopové Atomy poběží s 945GC a bez SpeedStep. Fotografie mobliních zařízení jsou v albu Picasa.


Netbook od ECS

Mnoho peněz Intel vložil do vývoje nové verze rozhraní USB, označené 3.0. Problémem však je, že oproti tomu, jak to bylo dříve, nechce se Intel o USB 3.0 s žádným dalším výrobcem přímo dělit. Neobjeví se tedy žádné další čipové sady VIA, NVIDIA, AMD, SiS a další, které by měly USB 3.0 řadič. Intel začíná zdá se využívat proti ostatním výrobcům opravdu všechno, co má. Pokud by si opravdu Intel stál tvrdě za svým, je otázkou, zda by se proti němu ostatní nespojili a nevyvinuli vlastní verzi USB 3.0. To by však do všeho vneslo jen zmatek. Možné také je, že se díky tomu více rozšíří FireWire 800 a třeba se urychlí i vývoj nové verze, kterou by ostatní hráči na trhu čipových sad implementovali namísto USB 3.0.



Kromě USB Intel rozvíjí i bezdrátové sítě, v poslední době zejména WiMax. S pomocí programu StreamMyGame tak bylo předvedno streamování demoverze hry Crysis z PC na UMPC. Je otázkou, na kolik bylo streamování plynulé, avšak je to zajímavá ukázka sítě, která má rozhodně velikou budoucnost. Spolu se společností Micron pak Intel předvedl také 32 Gbit NAND Flash čip vyráběný 34nm technologií, který se vešel do klasického 48pinového pouzdra. Dle Intelu má 34nm proces výrazně urychlist integraci SSD. V oblasti ultramobilních zařízení se tedy máme na co těšit.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6)