Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel hledá pomoc u nVidie?

9.5.2007, Bohumil Federmann, aktualita
Intel hledá pomoc u nVidie?
Jak jinak charakterizovat situaci kolem Intelu a nVidie, kdy jednání mezi těmito firmami opět začaly plnit stránky DailyTech a mnoha dalších serverů. Pojďme se podívat na celou situaci podrobněji: 1. Před rokem společnost AMD koupila ATI...
Jak jinak charakterizovat situaci kolem Intelu a nVidie, kdy jednání mezi těmito firmami opět začaly plnit stránky DailyTech a mnoha dalších serverů. Pojďme se podívat na celou situaci podrobněji:

1. Před rokem společnost AMD koupila ATI a poté se různě spekulovalo o sloučení nVidie a Intelu, o čemž jsme taky informovali v článku Chce Intel koupit nVidii?


Oficiální spojení ATI a AMD

2. V té době se uvádělo, že nVidia by byla asi třikrát dražší než ATI, navíc Intel nemá zapotřebí jejích čipových sad ani grafických karet.
3. Intel seznamuje veřejnost s vizí mnohajádrových (až 144 jader) procesorů. AMD představuje plány na integraci grafického jádra do svých procesorů, kterou nazývá AMD Fusion. Dále mluví o architektuře AMD Torrenza, ale obojí však vyvolává spíše úsměv a oznámené technologie nejsou tolik brány jako opravdu možný směr vývoje.


AMD odhaluje plány vývoje a AMD fusion


4. Intel posiluje své dominantní postavení na trhu a těží z rychlejších přechodů na menší rozměry, také z nové architektury Core a snahu AMD o ovládnutí více jak 30% trhu, tlačí zpět ke 20% a snad i níže. Zdálo by se, že nic nestojí v cestě zatlačení AMD zase někde pod 10% podílu na trhu.
5. V čem ale AMD Intel předstihlo: 64bit procesory, integrovaným řadičem pamětí, nativně dvou a čtyř jádrovým procesorem, možností připojení „stream procesoru“ na úrovni jádra, se kterým již dosáhla výkonu 1Tflop/s (více zde) a prací na integraci GPU.


Porovnání vývoje výkonu CPU a GPU:


Nezbývá, než se znovu zeptat, proč asi Intel obnovil jednání s nVidií? Intel již nejedná o koupi nVidie jako celku, ale jedná pouze o koupi technologií grafických jader (GPU) a o další spolupráci. Zřejmě myšlenka AMD o zakomponování GPU do samotného jádra hraje mnohem větší roli, než jak se v počátku zdálo. Tuto skutečnost potvrzuje i výkon CPU Cell/B.E, o čemž jme vás již informovali, ale taky zpráva The Tech Report, kde se mluví o snaze Intelu vytvořit „vyšší kategorii diskrétních grafických procesorů zaměřených na hraní a univerzální úkoly“.


AMD Torrenza


Jedná se tedy snad o snahu Intelu odpovědět na AMD Fusion a AMD Torrenza, kde se počítá se speciálními procesory pro různé aplikace a ty by mohly tak být do budoucna potenciální hrozbou pro nadvládu Intelu?

Zdroj: DailyTech, The Tech Report, Overclock3D, AMD