Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel hodlá výrazně snížit spotřebu svých procesorů

9.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
Intel hodlá výrazně snížit spotřebu svých procesorů
Snížit spotřebu elektrické energie už není v zájmu pouze u mobilních procesorů, ale také u klasických desktopových a nutno říct, že AMD má v tomto značně navrch, když většina jednojádrových procesorů má spotřebu kolem 60W, zatímco u Intelu...
Snížit spotřebu elektrické energie už není v zájmu pouze u mobilních procesorů, ale také u klasických desktopových a nutno říct, že AMD má v tomto značně navrch, když většina jednojádrových procesorů má spotřebu kolem 60W, zatímco u Intelu je to hodně přes 100W. U dvoujádrových se situace opakuje. AMD se pohybuje kolem 90-110W, Intel kolem 130-180W a to je až příliš hodně.



Vypadá to však, že Intel hodlá s novou architekturou "Conroe" a přechodem na 65nm technologii spotřebu elektřiny velmi výrazně snížit. Podle všeho by nové procesory měly spotřebovat pouhých 60-70W, což znamená 30-35W na jedno jádro.

Nové dvoujádrové procesory pak ponesou číselné označení 9xx. Zatím jsou ve výhledu verze 940, 950 a 960. Takty zatím nejsou známy, jisté je ale to, že budou vyráběny pro patici LGA775, budou podporovat virtualizační technologii, naopak se nedočkáme Hyper-Threadingu (u dual-core procesoru to vůbec nevadí) a budou ve dvou verzích, s 2MB a 4MB L2 cache.

Na konci tohoto roku se dočkáme představení nové mobilní řady Napa a na začátku roku příštího jejího uvedení do prodeje. Ta bude využívat chipset i945GT a procesory "Yonah" s 2MB L2 cache a sběrnicí 667MHz. V polovině příštího roku to pak budou procesory "Merom", ty přinesou konečně 64 bitové instrukce do mobilního segmentu Intelu a 4MB L2 cache.

Zatím nevíme, jaké označení dostanou nová Pentia M na bázi Yonahu, ale víme to o Celeronech M. Ty dostanou 533MHz FSB, 1MB L2 cache a číselná označení M 410, M 420 a M 430. Frekvence bohužel známy nejsou.

Zdroj: www.tomshardware.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.