Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel IDF - druhá generace Classmate PC

3.4.2008, Jan Vítek, aktualita
Intel IDF - druhá generace Classmate PC
Společnost Intel na IDF v Šanghaji představila další generaci svého netbooku Classmate PC, které původně vzniklo jako protipól iniciativy One Laptop Per Child - OLPC. Nový Classmate bude zaměřen především na využití internetu a má nabídnout...
Společnost Intel na IDF v Šanghaji představila další generaci svého netbooku Classmate PC, které původně vzniklo jako protipól iniciativy One Laptop Per Child - OLPC. Nový Classmate bude zaměřen především na využití internetu a má nabídnout bezdrátové připojení, dlouhou životnosti na baterie a také odolnost proti vodě (klávesnice) a otřesům.



Druhá generace těchto PC bude založena na starších procesorech Intel Celeron M, kromě dalších síťových funkcí využije také Wi-Fi 802.11b/g a ten nejlepší model bude mít 9palcový LCD displej, šestičlánkovou baterii, 512 MB operační paměti, 30GB pevný disk a integrovanou webkameru. Podporovány budou systémy Windows XP a také různé distribuce Linuxu. Je celkem překvapení, že se zde ihned nevyužije procesor Intel Atom, ale starší procesory musí vlastně také někde najít uplatnění. Nicméně dle Andrewa Chiena z Intelu bude právě Atom využit v příští, tedy třetí generaci Classmate PC.



Nové počítače budou distribuovány v rámci programu Intel World Ahead, což je iniciativa zaměřená na rozšíření dostupnosti moderních technologií po celém světě.


Intel Atom

Dále byl také představen program Intel Certified Solutions, což si vzala na starosti Renee James. Jedná se o službu pro testování a validaci softwaru pro členy iniciativy Intel Software Partner Program. Uplatní se tedy přísné standardy v bezpečnosti, interoperability a udržovatelnosti. Tato služba bude nabízena firmou SpikeSource, do níž Intel Capital investoval 10 miliónů USD. A nakonec Intel společně s Epic Games spustil soutěž „$1 Million Intel Make Something Unreal Contest“ pro herní vývojáře. Ti mohou vytvořit modifikace pro Unreal Tournament 3 a jak již název napovídá, odměnou je 1 milión USD, dále licence na engine Unreal Engine 3 a další ceny.

Zdroj: TZ Intel