Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ISEF pro studenty středních škol zahájena

11.5.2010, Jan Vítek, aktualita
Intel ISEF pro studenty středních škol zahájena
V neděli 9. května byla v San José zahájena celosvětová soutěž z oboru vědy a techniky Intel ISEF, která je určena pro studenty středních škol. Těch se účastní přes 1500 z 50 zemí a představí na 1200 projektů, s nimiž budou soutěžit celkem...
V neděli 9. května byla v San José zahájena celosvětová soutěž z oboru vědy a techniky Intel ISEF, která je určena pro studenty středních škol. Těch se účastní přes 1500 z 50 zemí a představí na 1200 projektů, s nimiž budou soutěžit celkem o 80 milionů korun.



Česká republika vyslala sedm soutěžících, kteří se budou snažit navázat na úspěšný minulý rok, kdy získali čtyři ceny včetně prvního místa v týmových projektech. Češi představí pět projektů, které zvítězily ve státních soutěžích SOČ a Amavet.

Jednak se předvede inteligentní kybernetické vozítko od Moniky Svědirohové (SPŠE Pardubice) řízené pomocí Bluetooth, pak bude Patrik Čermák ze stejné školy zkoumat vlastnosti krystalických materiálů použitelných jako chladič či naopak termoelektrický generátor, Jan Máchal z Gymnázia Brno-Řečkovice bude tvořit supramolekulární komplexy a adukty léčivých látek proti neurodegenerativním onemocněním a studentka Barbora Pavlíková s téhož gymnázia si dala za cíl připravit nanočástice oxidu kobaltnato-železitého působením ultrazvuku na roztok dvou prekurzorů. Tyto nanočástice mají být využitelné v mnoha oblastech díky vhodným magnetickým vlastnostem.

Nakonec zmíníme Jana Patáka, Martina Rona a Jana Mareše (Gymnázium v Sušici) s návrhem počítačem řízeného testovacího prototypu stroje určeného pro vertikální navíjení trubek z uhlíkových vláken. Uplatnění se může najít v průmyslové výrobě kompozitů.

Zdroj: TZ Intel