Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ISEF: světová soutěž pro mladé vědce

13.5.2009, Marek Štelčík, aktualita
Intel ISEF: světová soutěž pro mladé vědce
Elita mladých českých vědců, kteří se rekrutují z nadějných studentů středních škol, se snaží zaujmout mezinárodní porotu na veletrhu vědy a techniky Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair), který se letos koná v americkém...
Elita mladých českých vědců, kteří se rekrutují z nadějných studentů středních škol, se snaží zaujmout mezinárodní porotu na veletrhu vědy a techniky Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair), který se letos koná v americkém Renu. Českou republiku bude reprezentovat šest projektů od devíti autorů z tuzemských středních škol, kteří zvítězili ve státních soutěžích SOČ a Amavet. Celkově se sešlo více než 1500 účastníků z 56 zemí.

Soutěžit se bude o přibližně 80 milionů korun ve stipendiích a dalších cenách. Čeští studenti se snaží porotu oslovit například rozkladem antibiotik v odpadních vodách při působení UV záření či plně automatickým zařízením na univerzální ohýbačku háčků, která umí vytvarovat drát do předem naprogramovaného tvaru (následné použití háčku především v lakovnách).



Jiní studenti pro změnu navrhli dálkově řízené vozidlo s uchopovacím zařízením. Mladí češi budou soutěžit i s Smart Frameworkem pro webové aplikace či numerickým diferintegrováním, jehož cílem je vyzkoušet a srovnat různé metody derivování a integrování necelých řádů. Představen bude i projekt Optické elektronické vlastnosti tenké vrstvy Sb80Se20 pro netěkavé paměti, kde je navrhován nový materiál Sb80Se20 pro optické disky.

Zdroj: Intel