Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Itanium bude sdílet stejnou platformu s procesory Xeon

27.2.2007, Milan Šurkala, aktualita
Intel Itanium bude sdílet stejnou platformu s procesory Xeon
Doposud neměly procesory Intel Itanium a Intel Xeon nic společného. Snad jen to, že šlo o serverové procesory společnosti Intel. Nikdy nesdílely stejnou platformu ani chipsety, což by se ale mělo v budoucnosti změnit. Ke konci roku 2008...
Doposud neměly procesory Intel Itanium a Intel Xeon nic společného. Snad jen to, že šlo o serverové procesory společnosti Intel. Nikdy nesdílely stejnou platformu ani chipsety, což by se ale mělo v budoucnosti změnit. Ke konci roku 2008 se totiž objeví nové čtyřjádrové procesory Itanium "Tukwilla", které bude mít některé prvky společné s procesory Xeon.



Půjde zejména o sběrnici CSI (Common System Interface), která by se měla objevit nejprve u procesorů Intel Xeon MP "Tigerton". Ty se objeví ještě tento rok. Rovněž architektura pamětí cache bude obdobná, neboť je zbytečné mít dvě rozdílné architektury.

Společné prvky jako platformy umožní OEM výrobcům jednodušší návrh počítačů s procesory Intel Itanium. Tyto procesory však i nadále zůstanou klasickými Itanii, které nepodporují x86 ani x86-64 instrukce známé z lidových procesorů typu Intel Pentium, Core 2 nebo AMD Athlon. Ohledně instrukčních sad se žádné sloučení neplánuje.

Zdroj: www.dailytech.com, www.techreport.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.