Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel kombinuje WiMAX s mobilními zařízeními

21.9.2007, Jan Vítek, aktualita
Intel kombinuje WiMAX s mobilními zařízeními
Společnost Intel příští rok představí novou generaci bezdrátové technologie WiMAX, kterou pak doplní nabídka nové kategorie zařízení připojovaných k Internetu. Stojí za tím snaha zákazníkům nabídnout malá, výkonná a energeticky efektivní...
Společnost Intel příští rok představí novou generaci bezdrátové technologie WiMAX, kterou pak doplní nabídka nové kategorie zařízení připojovaných k Internetu. Stojí za tím snaha zákazníkům nabídnout malá, výkonná a energeticky efektivní zařízení pro práci i zábavu, která poskytnou také rychlý přístup na celosvětovou síť.



„Mobilní uživatelé mají nenasytnou touhu získat větší mobilitu, konektivitu a přístup k internetu bez omezení i na kapesních zařízeních. Společnost Intel jim naslouchá a v roce 2008 jejich přání vyplní dodávkou 45nm procesorů a technologie WiMAX do přenosných počítačů i mobilních internetových zařízeních (MID). Díky zmíněným technologiím budeme rovněž moci nabídnout cenově dostupné počítače a připojení k internetu rozvojovým státům a komunitám po celém světě, “ říká David Perlmutter ze společnosti Intel.



Poté Perlmutter na IDF hovořil o 45nm mobilních procesorech Penryn a technologiích Montevina, o čemž jste se mohli dočíst již zde. A Anand Chandrasekher, gen. ředitel Ultra Mobility Group, se zmínil také o již oznámené technologii Menlow pro MID a UMPC. „V první polovině roku 2008 Intel prostřednictvím platformy s kódovým označením Menlow dá těmto lidem to, co hledají. Platforma byla navržena speciálně pro MID a UMPC zařízení a v porovnání s prvními UMPC na trhu bude mít asi desetkrát nižší spotřebu. Rok poté uvedeme naši platformu příští generace s kódovým označením Moorestown. Ta prodlouží životnost baterií snížením spotřeby v pohotovostním režimu – a to až 10krát v porovnání s platformou Menlow,” řekl Chandrasekher.



Moorestown je SoC (System on a Chip), tedy kombinace CPU, GPU u paměťového řadiče v jednom čipu. MID postavená na této platformě však budou mít spotřebu při bezzátěžovém provozu asi 10x nižší než Menlow, a tím i podstatně nižší spotřebu. Přizvaný CEO firmy Canonical, Mark Shuttleworth, již také na platformě Menlow předvedl jednu z prvních verzí Linux Ubuntu Mobile. K nim se připojila také společnost Adobe a její Adobe AIR pro platformu Menlow a OS Windows i Linux.

Zdroj: Intel