Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel končí s dalšími 65nm procesory, dvoujádrový Atom v tomto čtvrtletí

2.7.2008, Pavel Boček, aktualita
Intel končí s dalšími 65nm procesory, dvoujádrový Atom v tomto čtvrtletí
Jak se postupně na trh valí další nové modely mikroprocesorů Intel, vyráběných pokročilejším 45nm výrobním procesem, jsou vyřazovány staré modely vyráběné ještě 65nm technologií. Mezi nimi je i Core 2 Extreme QX6850, pracující na 3 GHz s...
Jak se postupně na trh valí další nové modely mikroprocesorů Intel, vyráběných pokročilejším 45nm výrobním procesem, jsou vyřazovány staré modely vyráběné ještě 65nm technologií. Mezi nimi je i Core 2 Extreme QX6850, pracující na 3 GHz s otevřeným násobičem, který má skončit již v tomto měsíci. Místo něj se zřejmě na trh na nějakou dobu dostane Q6850 s uzamčeným násobičem, ale je možné, že nakonec tento také ani nebude uveden. Podobně jako QX6850 skončí brzy i QX6800.



Ve zcela druhé části spektra procesorů jsou ultramobilní čipy Atom, respektive jejich dvoujádrové verze. Zde se nic nemění a tyto mají být uvedeny v tomto čtvrtletí, na což má sice Intel ještě dost času, avšak je otázkou, jestli budou také dostupné. Ještě teď je těžké sehnat některé 45nm technologií vyráběné desktopové procesory (hlavně čtyřjádrové), o jednojádrových Atomech nemluvě. U dvoujádrových verzí by tedy nebylo překvapením, kdyby se jednalo o tzv. paper launch, tedy vydání jen na papíře, bez reálné dostupnosti.

V posledním čtvrtletí podobně mohou dopadnou i mikroprocesory architektury Nehalem, další 45nm technologií vyráběné modely, pro které jen pomalu rostou výrobní kapacity. Model s jádrem Bloomfiled na frekvenci 2.93 GHz byl otestován taiwanskou verzí serveru Tom's Hardware. Jednalo se spíše o test grafické karty Radeon HD 4850, nicméně probíhal na čipové sadě X58 (základní deska Foxconn Renaissance, 2 GB pamětí Crucial Ballistix DDR3-1600) s tímto CPU a ze syntetických testů 3D Mark a PC Mark si lze udělat jistý obrázek.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3)