Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel kvůli nedostatečným kapacitám přestává vyrábět některé síťové karty

27.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel kvůli nedostatečným kapacitám přestává vyrábět některé síťové karty
Intel se rozhodl, že ze své nabídky vyřadí některé méně důležité produkty, což jsou pro něj evidentně síťové karty. Ne všechny, ale dost z nich tak brzy přestane být brzy vyráběno, což svědčí o jedné skutečnosti.
Dle této zprávy můžeme jasně vidět, že Intel rozhodně nevěří v brzké vyřešení nedostatku výrobních kapacit, který se netýká pouze samotných čipů. Své ethernetové karty totiž nepřestane vyrábět ze dne na den a svým zákazníkům sděluje, že mají možnost objednávat něco do 22. ledna a jiných produktů se týká nejzazší termín 22. dubna 2022. To znamená, že poslední dodávky se uskuteční přibližně právě za rok. 
 
 
Dle serveru CRN se to týká asi 30 různých produktů, které spojuje právě Ethernet a konkrétně to jsou například i vcelku oblíbené Intel GbE I211-AT a 10GbE X550-AT určené pro datová centra i desktopy či pracovní stanice. 
 
Intel své rozhodnutí označuje za uspíšený EOL (End of Life) týkající se ethernetových kontrolerů ve snaze zajistit kapacity pro jiné produkty. O ethernetové produkty Intelu je přitom dle vyjádření zástupců firmy nebývalý zájem, a tak výrobní kapacity zdaleka nestačí, což se týká samotných čipů i potřebných substrátů. Uvolněné kapacity budou přesměrovány na výrobu právě těch nejpopulárnějších ethernetových kontrolerů Intelu.
 
Můžeme si být také jisti, že Intel se tu ohlížel i na to, jaký zisk mu plyne z různých produktů, čili tímto upřednostní výrobu takových, na jejichž prodeji může více vydělat. Ostatně něco podobného provedl před několika lety v době, kdy se mluvilo o nedostatečných 14nm kapacitách, které se Intel dlouho snažil rozšiřovat. Tehdy z nabídky vyřadil ještě ne tak staré procesory, aby mohl zvýšit dodávky moderních a výkonných Core a Xeonů, čili ukončení výroby ethernetových produktů je to samé v bledě modrém.
 
Zdroj: Tom's Hardware