Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Lunar Lake má přinést adaptivní doostřování, využití najde nejen ve hrách

10.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel Lunar Lake má přinést adaptivní doostřování, využití najde nejen ve hrách
Nové procesory Intel Lunar Lake poprvé přinesou grafickou architekturu Battlemage a s ní přijde i nová technologie adaptivního doostřování obrazu. Ta má řešit problém s aplikací doostřování na vybrané plochy.
Intel představil nové procesory Lunar Lake, ty se ale v nových zařízeních objeví až za více než dvě měsíce. Z různých zdrojů k nám ale pronikají další informace o nových čipech, přičemž v patchi pro operační systém Linux se objevila zmínka o nové funkci doostřování v rámci DRM (Direct Rendering Manager). Toto doostřování by mělo být adaptivní a fungovat jen lokálně. Problémem totiž je, že běžné doostřování se obvykle aplikuje na celý obraz stejně, což je žádoucí u objektů, které chceme doostřit, ale může to současně vytvářet nežádoucí doostření tam, kde ho naopak nechceme (např. v pozadí). Lunar Lake a všechny grafické čipy postavené na architektuře Battlemage a novějších by měly mít tuto novou funkčnost, která výše zmíněný problém lokálního doostřování řeší.
 
Využito může být nejen pro hry, kde může doostřovat např. hlavního hrdinu, ale ne jeho okolí , své místo může mít také při zobrazování fotografií. Intel přidal novou vlastnost označenou CRTC s 8bitovou hloubkou, což znamená, že může nabývat hodnot od 0 do 255. 0 znamená vypnutou funkci, 1 je funkce aktivní s minimální sílou doostření, 255 je pak maximální síla. Tento koeficient v zásadě nastavuje alfa kanál (průhlednost) aplikovanou mezi původní a doostřenou vrstvou. Výhodou funkce by mělo být i to, že má mít minimální dopad na výkon samotné hry.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.