Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Lunar Lake má výrazně lepší latence než Meteor Lake, propustnost se zvýšila 2,8krát

28.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel Lunar Lake má výrazně lepší latence než Meteor Lake, propustnost se zvýšila 2,8krát
Příští týden, konkrétně 3. září, by měly být představeny nové procesory Lunar Lake v prvních noteboocích. Intel na Hot Chips 2024 pohovořil o některých detailech, např. zmínil latence. Ty jsou výrazně kratší.
Na trhu s mobilními procesory to bude opět více zajímavé. Zatímco Meteor Lake příliš pozoruhodného nepřinesl, AMD se svými Ryzeny AI ukázalo velmi dobré výkony, efektivitu a nízkou spotřebu. Nicméně i Intel má jednu novinku, která by mohla zamíchat kartami. Nové procesory Intel Lunar Lake totiž slibují také vysoký výkon a velmi nízkou spotřebu. Přichází totiž na nové architektuře, přičemž zásadních změn se mají dočkat zejména E-Core. Tyto procesory se v prvních laptopech objeví 3. září, nicméně prozatím se musíme spokojit s tím, co unikne a co Intel sám zveřejní. Na Hot Chips 2024 ukázal nejen už známé slajdy z prezentace nových procesorů, ale také nové grafy ohledně latencí.
 
Intel Lunar Lake latence
 
Na prvním grafu vidíme snížení latencí na P-Core, které se nemusí zdát být příliš velké, nicméně je potřeba počítat s tím, že graf má logaritmické měřítko. Každé pole tak představuje dvojnásobek předchozího. To, co vypadá třeba jako cca 10% rozdíl, může být klidně 40 %. Zásadnější rozdíly jsou vidět ale především u úsporných jader E-Core. Např. při 2048kB bufferu je rozdíl 2násobný, u 3072kB je to dokonce 16násobek, ale to je extrém. Ve většině ostatních jsou rozdíly zhruba někde kolem poloviny.
 
Intel Lunar Lake latence
 
Druhý graf ukazuje paměťovou propustnost do E-Core (resp. LP E-Core, jak je zde Intel označuje i v případě Lunar Lake). Dle Intelu je propustnost 2,8krát vyšší, nicméně zde je potřeba mít na paměti, že se nesrovnává úplně tak srovnatelné. LP E-Core u Meteor Lake jsou speciální úsporná jádra ve speciální dlaždici, tedy mimo hlavní výpočetní část. Tam se dají horší latence očekávat. Otázkou tak rozhodně je, jak by to vypadalo ve srovnání E-Core v Meteor Lake a Lunar Lake. To by už taková pěkná čísla být nemusela.
 
Také lze vidět latence mezi jednotlivými clustery. V případě sdílení dat ve stejném clusteru (P-Core s P-Core nebo E-Core s E-Core) jde o cca 25 ns, v případě přístupu z jiného clusteru (P-Core s E-Core, resp. obráceně) jde o 55 ns. Toto by dle Intelu měly být 3krát lepší hodnoty než u předchozí generace.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.