Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Lunar Lake spatřen jako Core Ultra 7 268V s taktem skoro 5 GHz

7.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel Lunar Lake spatřen jako Core Ultra 7 268V s taktem skoro 5 GHz
Intel sice představil nové procesory Lunar Lake, ale známe jen jejich technologické řešení, nicméně ne přesné specifikace jako takty a spotřeby. Nyní se objevily záběr na notebook vybavený tímto procesorem, konkrétně Core Ultra 7 268V. 
Společnost Intel před několika dny představila nové procesory Lunar Lake, které konečně začínají vypadat, že by mohly být zajímavou efektivní architekturou, což jsme od Intelu už nějakou dobu neviděli. Známe sice technologické řešení nových modelů, ale nikoli jejich specifikace, jako jsou třeba kombinace frekvencí, pamětí a spotřeba. Ty jsou zatím stále pod pokličkou, a tak musíme sbírat střípky z jiných zdrojů. Jedním z nich může být notebook, který se objevil na prezentaci a byl vybaven tímto procesorem, konkrétně Core Ultra 7 268V. Pohled na správce úloh v operačním systému Windows ale prozradil pár skutečností. 
 
Víme, že jde o 8jádrový procesor s 4 výkonnými a 4 úspornými jádry (Core Ultra 5 by měly údajně být 7jádrové). Kapacita L2 cache byla celkem 14 MB (4x 2,5 MB pro každé P-Core a sdílená 4MB cache pro cluster všech 4 E-Core) a L3 cache měla 12 MB. Základní takt procesoru byl 2,2 GHz, při Turbu se pak dostával přes hranici 4 GHz a maxima byla blízko hodnotám 5 GHz. Nízký počet jader, lepší výrobní proces, lepší architektura a rozumné maximální takty napovídají, že by takový výsledek mohl mít i rozumnou spotřebu, nicméně ta je stále neznámou. Objevují se sice nějaká čísla, ta ale nevíme, k čemu přesně přiřazovat. 
 
Ještě připomeňme, že Lunar Lake má výkonnou integrovanou grafiku Xe2 Battlemage, které má dle Intelu přinášet o 50% více výkonu než Alchemist a výhodou má být především vyšší efektivita. Má optimalizace na maticové výpočty díky novým jednotkám XMX, takže je ve výsledku pro AI nasazení nakonec výkonnější než samotné NPU (iGPU dává 67 TOPS, NPU “jen” 48 TOPS). 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.