Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel má desetiletý plán, jak se dostat na 1,4 nm

11.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel má desetiletý plán, jak se dostat na 1,4 nm
Intel se rozhodl, že v příštích deseti letech se dostane z dnešních 14 a 10 nm na pouhých 1,4 nm, a to s obnovenou dvouletou kadencí obměny výrobních procesů. To možná vypadá jako naprosté sci-fi, ovšem je tu jeden důležitý fakt.
Intel by mohl překvapit svou neobyčejnou sdílností s odhaleným desetiletým plánem, v němž stvrzuje svůj již dříve vyzrazený záměr obnovit dvouletou kadenci představování nových výrobních procesů. Jenomže jej nakonec nyní nepředstavil veřejnosti on, ale někdo jiný. 
 
Plán je to také mírně řečeno ambiciózní ve světle toho, jaké měl Intel problémy při zavádění 14nm a především nyní i 10nm procesu a mnozí by se asi takovým záměrům chtěli jen zasmát. 
 
300mm wafer Intelu se 14nm čipy
 
Podívejme se ale na to, čeho chce Intel dosáhnout. Už dobře víme, že v roce 2021 má nastoupit 7nm proces, ale nově se dozvídáme, že po každých dalších dvou letech to bude postupně 5nm, 3nm, 2nm a konečně v roce 2029 1,4nm. Jde snad vůbec poprvé, co nějaká firma veřejně slíbila cestu až pod 2nm rozlišení. Ovšem je třeba také říci, že tuto roadmap neodhalil samotný Intel, ale jeden z jeho partnerů na IEEE International Electron Devices Meeting s tím, že Intel sám měl tyto informace prezentovat již v září. 
 
zdroj: Anandtech
 
Z roadmapy můžeme vyčíst krom postupného vývoje výrobních procesů Intelu ještě dvě věci. Zaprvé, od 7nm procesu se počítá s nasazením EUVL a právě tato technologie by měla stát za tím, že Intel bude zase schopen chrlit krátce po sobě nové a nové procesy. Server Tom's Hardware navíc uvádí celý obrázek s danou roadmap, díky čemuž můžeme zjistit, že oním partnerem, který ji zveřejnil, je firma ASML. A právě ta nabízí výrobní zařízení pro extrémní ultrafialovou litografii (EUVL), takže je zřejmé, odkud vítr vane. 
 
Další věc je ta, že se potvrzuje záměr Intelu backportovat architektury. O tom se mluvilo právě nedávno v souvislosti s procesory Rocket Lake, které byly označeny za 14nm čipy s CPU Willow Cove (jádra z 10nm Tiger Lake) a grafikou Xe. Intel tak vždy počítá s tím, že vždy při nástupu nové technologie výroby by alespoň některé čipy s novou verzí architektury mohly být vyráběny ještě starším procesem v jeho nejpokročilejší verzi. V případě 10nm -> 14nm to ale v rámci této roadmap potvrzeno nebylo. 
 
Je tak zřejmé, že právě EUVL vlije novou krev do žil Intelu, ostatně právě díky této technologii chce velice rychle postupovat dopředu i společnost TSMC a nejspíše i Samsung. Čili namísto hesla "In Moore We Trust" by mohlo být "In EUVL We Trust". 
 
Co se týče onoho backportování, zde si zase lze představit, že Intel může mít velký náskok ve vývoji nových architektur, které se zatím ale nedočkaly příslušného výrobního procesu. Je to ostatně dobře vidět v případě Sunny Cove, o níž se mluví již dlouho a ta pouze čekala či v řadě případů stále čeká na své uplatnění. Právě proto by tak Intel mohl přikročit k tomuto kroku, aby některým svým produktům neubíral na výkonu jen proto, že je vhodnější/levnější/snazší vyrábět pomocí ještě staršího procesu. Pak se ovšem můžeme připravit na to, že vyznat se mezi procesory Intelu bude ještě těžší než dnes.