Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel má první funkční vzorky procesorů vyrobených procesem Intel 18A

8.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel má první funkční vzorky procesorů vyrobených procesem Intel 18A
I když Intel Foundry přináší Intelu kvůli vysokým nákladům bohužel i velké ztráty, úspěchem je však dokončení vývoje výrobního procesu Intel 18A. S jeho pomocí byly vyrobeny první funkční procesory.
Nedávno jsme se podívali na finanční výsledky společnosti Intel, které nebyly zrovna moc pozitivní. Firmě se sice daří v procesorech, ale většina ostatních divizí spíše klesala a velký minus přinesla divize Intel Foundry, tedy výroba čipů. Zde se negativně projevily náklady na vývoj nových procesů kvůli plánu 5N4Y (5 nových procesů během 4 let). Jsou zde ale i úspěchy. Tento vývoj jde poměrně dobře a Intel ohlásil, že se mu už povedlo vyrobit první procesory pomocí procesu Intel 18A. Tyto první procesory chystaných řad Panther Lake a Clearwater Forest byly funkční a společnost je otestovala v počítačích, které byly bez speciálních konfigurací schopny nabootovat do operačního systému (a to např. s paměťovým systémem DDR na cílových frekvencích, které mají mít produkční procesory). Proces Intel 18A v příštím roce využijí již zmiňované procesory Intel Panther Lake ve spotřebitelské sféře a Clearwater Forest v té serverové (ten využije dále technologii Foveros Direct 3D).
 
Tento proces je také nabízen ostatním firmám pro výrobu jejich čipů a Intel tu má několik zákazníků, což by konečně mohlo přinést pozitivní změnu do finančního hospodaření divize. První z nich by mohl dostat své čipy už v první polovině příštího roku. Intel 18A využívá technologii RibbonFET GAA (Gate-All-Around), přičemž GAA už dnes ve 3nm výrobě využívá Samsung a brzy ho nasadí také TSMC u svého 2nm procesu. O napájení se tu stará technologie PowerVia.
 
Zajímavou informací je také to, že Intel vyvíjí i další generace procesorů, a to konkrétně Nova Lake, které by se mohly objevit v roce 2026 nebo 2027. U nich bude patrně použita výroba u společnosti TSMC (2nm proces), nicméně se nevylučuje, že tou dobou bude připraven i proces Intel 14A a možná bude nakonec použit vlastní výrobní proces. Intel 14A by měl proti Intel 18A navýšit výkon na watt o 15 %, přičemž 14A-E by toto měl zvýšit o dalších 5 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.