Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel má závažné připomínky k oddělení továren firmy AMD; ta si je však jistá

8.10.2008, Jan Vítek, aktualita
Intel má závažné připomínky k oddělení továren firmy AMD; ta si je však jistá
Včera společnost AMD oznámila záměr v rámci své Asset Smart strategie oddělit své továrny a založit společně s arabskou společnosti ATIC novou firmu The Foundry Company. Ta by měla vyrábět pokročilé čipy pro AMD a po nějakém čase také pro...
Včera společnost AMD oznámila záměr v rámci své Asset Smart strategie oddělit své továrny a založit společně s arabskou společnosti ATIC novou firmu The Foundry Company. Ta by měla vyrábět pokročilé čipy pro AMD a po nějakém čase také pro další společnosti. Intel však ihned poté začal mávat tzv. vzájemnou (cross-licence) dohodou, která mezi ním a AMD existuje a má regulovat mnoho aspektů licencování technologií a výroby procesorů x86.



The Foundry Company bude tedy částečně vlastněno AMD a částěčně firmou ATIC, což znamená pro AMD podíl 44,4 procent. Dohoda s Intelem však prý nedovoluje AMD poskytnout práva na technologie Intelu třetí straně, což by znamenalo, že nově vzniklá společnost by nemohla vyrábět procesory x86 a samotnému AMD je dle některých názorů dovoleno outsourcovat pouze 20 procent celkové produkce těchto čipů.



AMD však na tyto připomínky ihned reagovalo a ujistilo veřejnost, že nehledě na pochybnosti ze strany Intelu mu dohoda s ním umožňuje produkovat všechny procesory x86 u smluvních partnerů a ne pouze ve vlastních továrnách. Dle mluvčího firmy (Drew Prairie) byla vzájemná dohoda s Intelem brána v potaz a AMD hodlá i nadále respektovat duševní vlastnictví Intelu a od něj očekává to samé.

Intel také poukazuje na to, že oddělení továren poněkud ztíží vývoj nových procesorů. Jak se vyjádřil Chuck Mulloy: "Jedna z výhod vlastnění týmu vývojářů i týmu výrobců procesorů v jedné organizaci je ta, že úzká spolupráce zde zajišťuje svižnější práci a nižší náklady." Avšak je jasné, že toto není vše. Podívejme se na NVIDII bez továren a její úspěchy.

Zdroj: X-bit labs - 1, 2, FindLaw