Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel mění roadmapy: Whitefield nebude, nahradí jej Tigerton

27.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
Intel mění roadmapy: Whitefield nebude, nahradí jej Tigerton
Poté, co byla zpomalena a odložena dvoujádrová Itania, dvoujádrové Xeony se nepředvedly zrovna v tom nejlepším světle, oznámil Intel zrušení multi-core Xeonu pro víceprocesorové sestavy známého pod kódovým označením Whitefield. Tento procesor...
Poté, co byla zpomalena a odložena dvoujádrová Itania, dvoujádrové Xeony se nepředvedly zrovna v tom nejlepším světle, oznámil Intel zrušení multi-core Xeonu pro víceprocesorové sestavy známého pod kódovým označením Whitefield. Tento procesor měl s platformou Redland přijít na trh v roce 2007.




Procesor však nezmizel bez náhrady. Místo něj přijde Tigerton s novou platformou Caneland. Rozdíl mezi těmito dvěmi řadami je značný. Problémem Intelu je sdílení sběrnice. Toto nepříliš šťastné řešení měl mít i Whitefield, nakonec se od toho ale upustilo a místo něj přijde Tigerton s nezávislou sběrnicí od každého procesoru přímo do chipsetu.

To by mělo tyto procesory učinit mnohem výkonnějšími. O tomto řešení se mluvilo již dávno, stejně jako o integrovaném paměťovém řadiči. Tyto vymoženosti budou mít s největší pravděpodobností multi-core Itania známá jako Tukwila. Ty jsou po odložení dvoujádrových Itanií naplánovaná na rok 2008. Tigerton však oproti Whitefieldu posunut nebude, je naplánován pro rok 2007, ale zatím není jisté zda bude vybaven integrovaným paměťovým řadičem.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.