Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel: mobilní počítače nezapříčiní zánik desktopů

16.6.2009, Jan Vítek, aktualita
Intel: mobilní počítače nezapříčiní zánik desktopů
V dnešní době roste trh s mobilními počítači podstatně rychleji než trh se stolními verzemi, čemuž napomáhá rovněž rozmach netbooků, které mnozí vlastní vedle obvyklého klasického notebooku. Dle Intelu toto však v brzké době nebude znamenat...
V dnešní době roste trh s mobilními počítači podstatně rychleji než trh se stolními verzemi, čemuž napomáhá rovněž rozmach netbooků, které mnozí vlastní vedle obvyklého klasického notebooku. Dle Intelu toto však v brzké době nebude znamenat zánik stolních počítačů, avšak ty se dle něj stanou více specializované, přizpůsobitelné a rozhodně ne univerzální.



V podobném duchu se vyjádřil Rob Crooke (generální manažer Intel business client group), jenž vidí budoucnost desktopů především ve firmách a také na stolech uživatelů, kteří budou vyžadovat speciální využití a funkce. To hlavně díky tomu, že mobilita notebooků a podobných počítačů není vše a desktopy budou mít i nadále výhodu v potenciálně větším výkonu a ergonomii. Zmíněna byla také kategorie HTPC (Home Theatre PC), od nichž se už ani tak neočekává výkon, ale spíše funkčnost pro účely multimediálního využití a také maximálně tichý provoz.

Dále zpráva hovoří o prodejích počítačů. Netbooků bylo v prvním kvartálu tohoto roku dodáno na 5,7 milionu, což je podstatně více, než se očekávalo. To se ovšem také jistou měrou podepsalo na meziročním snížení prodejů klasických notebooků o 3,1 milionu. Netbooky však mohou očekávat problémy s příchodem nových platforem Intel CULV a AMD Congo, jež se očekávají tento podzim. Dnes jejich podíl ale na celkovém trhu s PC činí 9,5 procent, což rozhodně již není zanedbatelné.

Dle předpovědi firmy IDC bude v roce 2013 dodáno asi 420 milionů osobních počítačů, z nichž 130 milionů budou desktopy a 291 miliónů přenosná PC.

Zdroj: X-bit labs