Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Movidius, akcelerátor neuronových sítí velikosti USB klíčenky

21.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
Intel Movidius, akcelerátor neuronových sítí velikosti USB klíčenky
Umělá inteligence dnes hýbe světem a Intel představil malou výpočetní "USB klíčenku", která dokáže rychle a efektivně akcelerovat hluboké neuronové sítě. Nese název Movidius Neural Compute Stick.
Efektivní výpočty neuronových sítí jsou stěžejním požadavkem pro dobrou funkci umělé inteligence. Nedávno své jednotky DLU oznámila společnost Fujitsu, nyní si vzal slovo Intel, který v září 2016 koupil společnost Movidius. Tehdy se plánovalo přijít se zařízením nazvaným Fathom, nakonec jsme se dočkali trochu podobného, ale přeci jen lepšího produktu. Výsledkem je novinka Movidius Neural Compute Stick (NCS), malé zařízení do USB slotu, které je schopno akcelerovat výpočty hlubokých neuronových sítí při velmi nízké spotřebě.
 
Intel Movidius Neural Compute Stick
 
Prvním krokem je automatická konverze naučené konvoluční neuronové sítě (Caffe) do vestavěné neuronové sítě v zařízení. Ta běží na Myriad 2 VPU (Vision Processing Unit). Tento "procesor" je schopen dosáhnout výkonu 100 GFLOPS při spotřebě jen 1 W. Zařízení pak jen stačí zasunout do USB-A 3.0 slotu počítače a můžete přesunout výpočty z CPU počítače případně nejrůznějších cloudových služeb pro AI na Movidius. Zařízení má 4 Gb LPDDR3 paměti a podporuje FP16 výpočty. Pokud by výkon nestačil, Intel představil také hub, který je schopen pojmout rovnou čtyři tyto akcelerátory. Pracuje se nicméně i na verzi pro šest a osm kusů.
 
Více akcelerátorů Intel Movidius
 
Připomeňme, že Myriad 2 VPU je procesor, který je běžnou součástí mnoha zařízení, na kterých běží neuronové sítě, zmínit můžeme termokamery FLIR, drony DJI Phantom 4, bezpečnostní kamery nebo VR headsety. Vhodný bude také pro vědecké pracovníky, kteří s umělou inteligencí v poslední době opravdu hodně často koketují a algoritmy hlubokého učení se začínají využívat pro stále větší množství výpočetních problémů. Cena jednoho kusu Movidius NCS je $79.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.