Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel možná prodá Alteru, zastaví stavbu továrny v Německu, ale co výroba čipů?

3.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel možná prodá Alteru, zastaví stavbu továrny v Německu, ale co výroba čipů?
Společnost Intel je v nelehké situaci a potřebuje zlepšit svou situaci. Pomáhají ji v tom i přední investiční banky jako např. Morgan Stanley. Nejistá je budoucnost Altery i připravované německé továrny.
Hospodaření společnosti Intel je poslední dobou dost špatné a firmě se moc nedaří. Ačkoli je stále větším výrobcem čipů než konkurenční AMD, na akciovém trhu má jen 40 % jeho hodnoty. Na přetřes tak přichází další jeho kroky. Včera jsme nastínili, že je tu možnost zbavení se divize pro výrobu čipů Intel Foundry, to má ale také své důvody, proč by se tak nakonec stát nemuselo, a podíváme se na to i dnes, ale trochu později. Už víme, že Intel chce do konce roku propustit 15 % zaměstnanců a že Intelu mají s následujícími kroky pomáhat velké investiční banky, mezi něž patří např. Morgan Stanley.
 
Jedním z budoucích kroků by mohl být prodej divize Altera (výrobce PLD, vývoj FPGA). Tu Intel koupil v roce 2015 a zatímco dosud šlo o sice malou, ale ziskovou divizi, to se v posledním čtvrtletí už změnilo, výrazně klesly příjmy a stala se ztrátovou. Stopku by ale mohla dostat obrovská továrna Intelu v německém Magdeburgu. Investice do ní měly činit 17 mld. EUR, přičemž 6,8 mld. EUR mělo přispět Německo formou dotací. Ukončit nebo alespoň pozastavit takto velký projekt by rozhodně pomohlo krátkodobě zpomalit odliv spousty peněz a přispět k plánu ušetřit 10 mld. USD do roku 2025, což je jeden z jeho plánů pro restrukturalizaci.
 
Co ale výroba čipů? Zbavit se této divize pro Intel dává i nedává smysl. Dává ho proto, že jde o divizi vysoce ztrátovou a že její oddělení by mohlo zvýšit její samostatnost, což by jí mohlo prospět. Nedává ho naopak proto, že Intel Foundry je už roky snahou Intelu o řešení svých problémů, tedy cílem stát se jakýmsi dalším TSMC, a jak už jsme včera naznačovali, jde o divizi, která se měla (a asi stále má) stát jedním ze základních pilířů firmy. Jinak řečeno, je otázkou, zda má smysl zbavovat se toho, co mělo a má být řešením jeho krize v budoucnu (v dlouhodobém horizontu), ačkoli dnes je to tím, co k této krizi nejvíce přispívá (v krátkodobém horizontu). A ačkoli se proslýchá, že prodej nebo osamostatnění této divize nelze vyloučit, Intel dle Reuters na nadcházející schůzi představenstva nechce předkládat návrh na takový krok. Připomeňme ještě, že dnes je už druhou největší divizí Intelů (co do příjmů).
 
Zdroj: wccftech.com, foto (autor: Nick Knupffer, CC BY-NC-SA 2.0, přes Flickr)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.