Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel na ISSCC představí dva unikátní procesory

4.2.2008, Pavel Boček, aktualita
Intel na ISSCC představí dva unikátní procesory
Intel hodlá na ISSCC (International Solid State Circuits Conference), pořádané tento týden v San Francisku, předvést 14 dokumentů o svých nových specializovaných procesorech Silvethorne a Itanium. Dle Justina Rattnera, vedoucího technologického...
Intel hodlá na ISSCC (International Solid State Circuits Conference), pořádané tento týden v San Francisku, předvést 14 dokumentů o svých nových specializovaných procesorech Silvethorne a Itanium. Dle Justina Rattnera, vedoucího technologického úředníka a hlavy laboratoří Intelu, je čip Silvethorne nejmenší X86 procesor, vyrobený mezi posledními 15 - 17 roky Je určen pro zařízení MID (Mobile Internet Device), smartphony a další mobilní přístroje a to zejména díky nízké spotřebě 0,5 - 2 watty. To zajišťuje mj. 45nm výrobní proces. Řešení vychází z architektury Core 2 a i při velmi malých rozměrech a spotřebě má mít výkon dosahující přibližně Pentií M.



Dále se Intel snaží držet Moorova zákona a představí také čtyřjádrového nástupce Itania 2 s kódovým označením Milestone. Nový model se nazývá Tukwila a má dvojnásobek, tedy dvě miliardy tranzistorů. Bude mít celkem 30 MB cache a následuje procesory Opteron společnosti AMD, když je zde u Intelu poprvé použita technologie přímého spojení jader, nazvaná Quickpath, a integrovaný paměťový řadič. Obě dvě technologie později v tomto roce přijdou i do levnějších segmentů serverového trhu a nakonec i do desktopových procesorů.

Zdroj: CNET News.com