Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel na novějších GPU končí s podporou DirectX 9, vyřeší to emulací

16.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Intel na novějších GPU končí s podporou DirectX 9, vyřeší to emulací
Dnes už prastaré grafické rozhraní Microsoft DirectX 9 není podporováno na novějších GPU společnosti Intel včetně připravovaných grafických čipů Arc. Hry s DX9 ale poběží dál, jen nepoběží nativně, ale pomocí emulace.
Grafické rozhraní Microsoft DirectX 9 se objevilo před 20 lety a moderní hry ho už nevyužívají. Proto nepřekvapí, že se na stránkách podpory společnosti Intel objevila informace, že nativní podpora tohoto starého rozhraní už skončila. Jedná se nejen o připravované grafické čipy Intel Arc, ale také integrované grafické čipy v procesorech Intel Core 12. generace (Alder Lake). Na nich už nativně D3D9 nespustíte, přesto má ale problém řešení.
 
Microsoft DirectX 9 na Intelu
 
Starší hry využívající DirectX 9 poběží nejen na starších GPU Intelu (tedy Core 11. generace a starší), ale i přes ukončení podpory také na těch nejnovějších. Microsoft totiž připravil emulační systém D3D9On12, který překládá DirectX 9 do příkazů DirectX 12, takže mohou běžet i na novém hardwaru. Jak velký je dopad na výkon, to ukážou případné testy, nicméně Microsoft tvrdí, že by měl být nízký (dá se očekávat zvýšení vytížení CPU - překlad příkazů je softwarový). Pokud nějaké hry budou dělat problémy, odkazuje Intel na podporu společnosti Microsoft, která se stará o systém D3D9On12, jenž v tomto případě vlastně nahrazuje grafické ovladače Intel. Intel se tak při vývoji ovladačů pro svá nová GPU nemusí tolik trápit s laděním pro DX9 a bude mít více sil na práci na podpoře DX11.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.