Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel na přehlídce Computex představil novinky v oblasti mobilních zařízení

3.6.2008, Marek Štelčík, aktualita
Intel na přehlídce Computex představil novinky v oblasti mobilních zařízení
Společnost Intel oznámila tento týden na přehlídce Computex, že více než stovka produktů založených na nových technologiích bude na této přehlídce blíže prezentována a mnoho z nich jich vstoupí tento týden do prodeje. Počínaje tímto týdnem...
Společnost Intel oznámila tento týden na přehlídce Computex, že více než stovka produktů založených na nových technologiích bude na této přehlídce blíže prezentována a mnoho z nich jich vstoupí tento týden do prodeje. Počínaje tímto týdnem jsou dostupné čipové sady Intel 4 Series určené pro běžné stolní počítače a dále procesory Intel Atom kódově označené Diamondville. Mikroprocesory a vysokorychlostní bezdrátové sítě WiMAX chválil dnes na přehlídce člen vrcholového managementu společnosti Intel, Sean Maloney. Maloney představil nové čipové sady a kromě toho oznámil, že na trh byly uvedeny nové verze procesorů Intel Atom (spolu s čipovými sadami se jednalo zhruba o 100 kusů) určené pro novou třídu kompaktních zařízení nazývaných netbooky a nettopy. Cílem těchto přenosných počítačů je zprostředkovat plnohodnotný přístup k internetu. Toto odvětví (kombinace bezdrátového připojení WiMAX a výkonných HD technologií) je ostatně dle slov pana Maloneyho jedním z odvětví s nejvyšším potenciálem růstů. Letošní rok bude podle společnosti Intel prvním v historii, kdy se prodá více mobilních zařízení než stolních počítačů.

Netbooky jsou kompaktní mobilní zařízení určená pro děti, začátečníky či případně uživatele, kteří chtějí mít počítač navíc. Na netboocích mohou spouštět nenáročné aplikace, poslouchat hudbu, pracovat s elektronickou poštou nebo surfovat po internetu. Na těchto počítačích je možné hrát i základní on-line hry, pracovat se sociálními sítěmi a uskutečňovat hovory prostřednictvím internetové telefonie, takzvané VoIP (Voice over IP). Čipové sady Intel 4 Series budou využívány ve stolních počítačích určených široké veřejnosti. Budou poháněny 45nm procesory Intel Core 2 Duo a Intel Core 2 Quad. V týdnu počínaje 14. červencem společnost Intel představí také procesory a některé čipové sady pro svou mobilní počítačovou platformu příští generace Intel Centrino 2, kódově nazývanou Montevina.



Velká část prezentace byla věnována technologii WiMAX. Společnost Informa Telecoms ohlásila, že operátoři v současnosti pracují na spouštění více než 281 pevných či mobilních sítí WiMAX. V rámci toho společnost připomněla integrované WiMAX/Wi-Fi řešení s kódovým označením Echo Peak, které bude volitelnou technologií pro notebooky založené na procesorové technologii Intel Centrino 2. Společnost Intel se bude snažit zpřístupnit přenosná zařízení s technologií WiMAX ve Spojených státech ve druhé polovině letošního roku. Celou zahajovací řeč Seana Maloneyho bude k vidění přes webcast na adrese http://intelstudios.edgesuite.net/computex/index.htm.

Zdroj: TZ Intel