Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel na veletrhu Computex oficiálně představil čipové sady „3-Series“

7.6.2007, Jan Vítek, aktualita
Intel na veletrhu Computex oficiálně představil čipové sady „3-Series“
Sean Maloney, výkonný viceprezident společnosti Intel, představil na veletrhu Computex novou řadu čipových sad Intel 3 Series, stejně jako další připravované technologie dotýkající se procesorů Intel Core 2 Duo a Quad. Pro novou čipovou...
Sean Maloney, výkonný viceprezident společnosti Intel, představil na veletrhu Computex novou řadu čipových sad Intel 3 Series, stejně jako další připravované technologie dotýkající se procesorů Intel Core 2 Duo a Quad. Pro novou čipovou sadu se prý v současnosti vyvíjí přes 100 různých typů základních desek, od čehož si Intel slibuje rekordní nárůst prodeje.



„Co se týká připravovaných 45nm Hi-K procesorů s mikroarchitekturou Intel Core, panuje u nás vzrušení a velké očekávání,“ řekl Sean Maloney. „Čipové sady Intel 3 Series jsou základem jedinečných, maximálně multimediálních zážitků na současných počítačích i těch, které se na trhu ještě letos objeví.“ Dále Maloney oznámil nově navázanou spolupráci mezi jeho firmou a Asustekem na přípravě levných přenosných PC pro školství, kde se objeví modely s cenou pod 200 USD. Půjde hlavně o náplň programu Intel World Ahead zabývající se přístupem k počítačové technice pro lidi ze všech částí světa.

Dále se probíraly i plány ohledně nového mobilního procesoru Core 2 Extreme, jenž se má objevit ve třetím čtvrtletí a stát se nejvýkonnějším dvoujádrovým procesorem Intelu. Navíc bude obsahovat i funkce pro úsporu energie, což se zvláště hodí u přenosných počítačů.

Vraťme se ale k Intel 3 Series. Jde o oficiální název čipových sad, jež se v minulosti označovaly jako Bearlake. Mají se stát základem nových generací procesorové technologie Intel Viiv a Intel vPro (Salt Creek a Weybridge). Podporovány jsou paměti DDR2-800 MHz až DDR3-1333 MHz. Mezi podporované novinky patří také PCI Express 2.0 (dvojnásobná šířka pásma pro grafiky) a technologie Intel Turbo Memory. Dočkáme se také verzí s integrovanou grafikou Intel G33 a G35 Express (Intel Clear Video, HDMI, podpora HD DVD a Blu-ray, sada G35 podporuje i DirectX 10).

Co se týče zvuku, pak využito není samozřejmě nic jiného než Intel HD Audio s 7.1 kanály a pro snížení hluku a zahřívání PC tu je Intel Quiet System. Těžko ale říci, co se za tímto systémem skrývá. Některé základní desky s novými sadami jsou již v prodeji, ale stále se čeká na G35 Express a X38 s duální grafikou. Ty by měly být k dostání během následujícího čtvrt roku.

Zdroj: Intel