Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel na začátek příštího roku chystá procesory Sandy Bridge

10.2.2010, Jan Vítek, aktualita
Intel na začátek příštího roku chystá procesory Sandy Bridge
Společnost Intel dle všeho plánuje vypuštění nové generace procesorů založené na architektuře Sandy Bridge již na první čtvrtletí příštího roku. První vypuštěné procesory se dle zdrojů serveru X-bit labs nezaměří na hi-end, ale na mainstream....
Společnost Intel dle všeho plánuje vypuštění nové generace procesorů založené na architektuře Sandy Bridge již na první čtvrtletí příštího roku. První vypuštěné procesory se dle zdrojů serveru X-bit labs nezaměří na hi-end, ale na mainstream. Nebudou však kompatibilní s momentálními sockety a čipovými sadami.



Očekávají se modely s dvěma až čtyřmi jádry s technologiemi Turbo Boost a Hyper-Threading a na stejném kusu křemíku budou i integrovaná grafická jádra. Trumf leží v Intel AVX (Advanced Vector Extensions) dávajícím programátorům možnost zvýšit výkon ve výpočtech v plovoucí řadové čárce či ve zpracování multimédií Oblastí zájmu bude trh, kde momentálně působí procesory Intel Core i7, Core i5 a Core i3 a v závislosti na počtu jader bude jejich TDP pod 65 do 95 W. Využijí se sockety LGA 1155 a čipové sady Intel 6-Series "Cougar Point". Ty mají podporovat rozhraní SATA 6 Gbps, ale zatím to nevypadá na implementaci rozhraní USB 3.0, což je trošku podivné.

V druhé polovině roku 2011 i později pak mají dle některých zpráv přijít šestijádrové i osmijádrové Sandy Bridge a pokud je toto pravda, pak Intel ohledně Sandy Bridge evidentně zaujme stejnou strategii jako u Westmere - přijít nejdříve s méně komplikovanými modely a hi-end si nechat na pozdější období.

Zdroj: X-bit labs