Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel našel příčinu nestability CPU Raptor Lake, je jí chyba v mikrokódu pro práci s napětím

23.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel našel příčinu nestability CPU Raptor Lake, je jí chyba v mikrokódu pro práci s napětím
Dlouhá sága o nestabilních procesorech Intel Raptor Lake (Refresh) se možná chýlí ke konci. Společnost Intel vydala stanovisko, kde zmiňuje příčinu problému. Tou měla být další chyba v mikrokódu těchto procesorů.
Procesory Intel Raptor Lake (Refresh) určitě nebudou těmi, na které bude Intel s láskou vzpomínat, a to i přesto, že se např. postaraly o několik zajímavých rekordů v maximálních frekvencích. V poslední době se totiž objevovaly stále častější pády počítačů s procesory Core 13. a 14. generace, a to zejména u nejvýkonnějších modelů. Prvním podezřelým byly vysoké teploty a frekvence, což se nakonec částečně potvrdilo jako zesilující efekt, ale ne jako primární příčina. Základní desky měly často nastavený neomezený režim spotřeby jako výchozí, takže procesory běžely s příliš vysokými frekvencemi a spotřebami, což zvyšovalo frekvenci projevů, jako byly pády PC, chybové hlášky a podobně. Nastavení procesorů na standardní hodnoty a spotřeby sice problémy minimalizovalo, ale plně neodstranilo. Bylo tedy jasné, že problém není v překračování standardních specifikací, ale že bude schován někde jinde (mohla to být chyba v samotných procesorech nebo v tom, že i standardní specifikace jsou přehnané).
 
Později se zdálo, že by chyba mohla být v mikrokódu k funkci eTVB, která nastavovala nestandardní napětí, nicméně i zde vyřešení problému sice snížilo frekvence pádů, ale plně je neodstranilo. Nedávno se objevily informace o tom, že by mohlo jít o potíž spojenou s chybou výroby u procesu Intel 7, kde mělo docházet k oxidaci některých povrchů v důsledku jejich nesprávného vyčištění při výrobě. Společnost Intel potvrdila, že tyto problémy měla, ty ale byly odstraněny už v roce 2023, a ani ty nejsou primární příčinou nestability procesorů Raptor Lake a Raptor Lake Refresh (ostatně chyba výroby byla vyřešena dříve, než refresh vůbec vyšel). Nyní už ale máme oficiální stanovisko společnosti a víme, co za chybou opravdu stojí, alespoň tedy dle slov Intelu (zda tomu tak opravdu bude, se uvidí po opravě).
 
Intel tvrdí, že prvotní příčinou nestability procesorů Core 13. a 14. generace je skutečně chyba v mikrokódu (v podstatě velmi podobný problém, který už opravoval v souvislosti s eTVB). Algoritmus nastavující napětí procesorů byl totiž chybný a vykazoval nesprávné žádosti o napětí pro procesor, které bylo občas příliš vysoké, čímž ho postupně poškozovalo a v některých případech poškodilo úplně. Výše zmíněné problémy jako neomezený režim spotřeby nebo chyba v eTVB tak jen uspíšily projevy této primární chyby, resp. způsobily to, že se projevila častěji a dříve.
 
Intel by do poloviny srpna měl vydat nový mikrokód pro procesory, takže pak bude nutné aktualizovat základní desky, které spolu s tím opraví chyby v procesorech. Podle prvních informací by oprava neměla mít žádný dopad na výkon procesorů. Bohužel nedokáže opravit již poškozené procesory, které tak Intel bude nadále vyměňovat v reklamačních řízeních. Oprava by ale měla pomoci tomu, aby se další procesory už takto "neodpálily". Tak nyní jen doufejme, že to opravdu byla primární příčina a že procesory nebudou po opravě dále nestabilní.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.