Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Nehalem: bude pár změn, integrovaný řadič pamětí pouze pro serverové procesory

17.8.2007, Milan Šurkala, aktualita
Intel Nehalem: bude pár změn, integrovaný řadič pamětí pouze pro serverové procesory
O architektuře Intel Nehalem jsme toho už napsali hodně, dokonce jsme jí věnovali jeden krátký článek. Tato architektura se objeví až v druhé polovině roku 2008 a tak se nelze divit, že předchozí spekulace se časem potvrzují i vyvracejí....
O architektuře Intel Nehalem jsme toho už napsali hodně, dokonce jsme jí věnovali jeden krátký článek. Tato architektura se objeví až v druhé polovině roku 2008 a tak se nelze divit, že předchozí spekulace se časem potvrzují i vyvracejí. Jednou z vyvrácených spekulací je integrovaný řadič pamětí.



Hovořilo se o tom, že procesory budou mít až trojkanálový řadič DDR3 pamětí. Ovšem to bude pravda jen z části, neboť desktopové a mobilní procesory nebudou řadičem pamětí vybaveny vůbec, o tuto funkci se bude i nadále starat northbridge chipsetu.

Řadič DDR3 pamětí budou obsahovat pouze serverové procesory Xeon (aby mohly dobře konkurovat Opteronům, jež mají integrovaný řadič už od roku 2003) a spekuluje se o tom, že i Extreme Edition verze procesorů. Ty by pak byly osazovány do patice Socket B (LGA1336), zatímco desktopové a mobilní procesory by využívaly patici Socket H (LGA715).

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.