Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Nehalem: trojkanálový řadič pamětí?

12.6.2007, Milan Šurkala, aktualita
Intel Nehalem: trojkanálový řadič pamětí?
O architektuře Intel Nehalem jsme psali na stránkách SHW už několikrát. Víme, že přinese novou architekturu, místo FSB bude použita point-to-point sběrnice CSI (Common System Interface), obdoba Hyper Transportu používaného u procesorů AMD...
O architektuře Intel Nehalem jsme psali na stránkách SHW už několikrát. Víme, že přinese novou architekturu, místo FSB bude použita point-to-point sběrnice CSI (Common System Interface), obdoba Hyper Transportu používaného u procesorů AMD nebo sběrnice PCI-Express. Další novinkou má být integrovaný řadič pamětí a u některých typů zřejmě i integrovaný grafický čip.



Jeho šířka má být velmi dobře škálovatelná, ostatně jako celý procesor. Hovořilo se o tom, že procesory budou moci mít jedno, dvou i čtyřkanálové integrované řadiče pamětí. Nyní se zdá, že čtyřjádrové procesory architektury Nehalem s kódovým označením Bloomfield budou mít trojkanálový integrovaný řadič pamětí.

Je to sice o kanál méně než se původně předpokládalo, nicméně i tak budou dosahovány neuvěřitelné výsledky co se týče propustnosti paměťové sběrnice. Jen při zapojení DDR3-1600 (PC3-12800) pamětí bude dosaženo neuvěřitelné propustnosti 38,4GB/s. Dnešní dvoukanálové zapojení DDR3-1333 pamětí přinese maximálně 21,3GB/s, tedy téměř poloviční hodnotu. Intel se k této zprávě oficiálně zatím nevyjádřil, takže si budeme muset počkat do příštího roku, kdy by se měly tyto procesory objevit.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.