Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel: Nový notebook stojí firmu dvacet tisíc korun, ztracený téměř milión

5.5.2009, Jan Vítek, aktualita
Intel: Nový notebook stojí firmu dvacet tisíc korun, ztracený téměř milión
Společnost Intel zveřejnila výsledky studie úrovně zabezpečení notebooků, dle nichž firmy stojí ztracené notebooky několikanásobně více než pořízení nových. Studii vypracoval Ponemon Institute, jenž analyzoval firemní náklady spojené s krádeží...
Společnost Intel zveřejnila výsledky studie úrovně zabezpečení notebooků, dle nichž firmy stojí ztracené notebooky několikanásobně více než pořízení nových. Studii vypracoval Ponemon Institute, jenž analyzoval firemní náklady spojené s krádeží či ztrátou počítačů. Ty v průměru činí 49.246 USD, tedy necelý milión korun.



Za tuto částku pochopitelně nemůže ztracený hardware, ale citlivá data a šanci k jejich odcizení dokáží snížit moderní technologie šifrování. Celá studie je založena na 138 případech ztráty či krádeže, po čemž následovalo pořízení nového notebooku a také výdaje za detektivní, kriminalistické, právní a konzultační služby.

Pak se rovněž započítalo finanční vyjádření hodnoty ztracených firemních dat, duševního vlastnictví a ztráta produktivity. Náklady spojené s únikem dat přitom představují asi 80 procent z celkové částky a také se zvyšují přímou úměrou s časem, po jehož uplynutí firma začne jednat. Pokud je to méně než jeden den, pak se náklady obvykle pohybují kolem 180.000 Kč, ale po týdnu to může být podstatně více než 2 milióny korun.

Dalším ovlivňujícím faktorem je pak samozřejmě to, o jaký notebook se jedná. Nejvíce bolí ztráta notebooku ředitelů a vedoucích pracovníků, jež následují vysocí manažeři. Šifrování dat přitom má ztrátu snížit až na polovinu a s využitím dalších technologií (Intel Anti-Theft) se má částka ještě snižovat.

Zdroj: TZ Intel