Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel odděluje Foundry, bude z ní dceřinná společnost. Velkým zákazníkem se stává Amazon

17.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel odděluje Foundry, bude z ní dceřinná společnost. Velkým zákazníkem se stává Amazon
V posledních týdnech se spekulovalo o dalších krocích společnosti Intel a většina dohadů a zákulisních informací se vyplnila. Patří mezi ně i to, že se částečně osamostatní výroba čipů, divize Intel Foundry.
Když společnost Intel počátkem srpna vyhlásila své finanční výsledky, byla to docela velká rána. Měli jsme tu nemalou ztrátu, pozastavilo se vyplácení dividend, oznámilo se propuštění 15 % zaměstnanců a hodnota akcií firmy rekordně spadla. Postupně se také začalo spekulovat nad tím, co vše budou další kroky Intelu. A zde se více či méně vyplnilo v podstatě vše, o čem se šuškalo. Mluvilo se např. o prodeji Altery a zastavení výstavby továrny v Německu. Výsledkem je, že oba projekty v Polsku i Německu sice nebudou zrušeny, ale budou na zhruba 2 roky pozastaveny, a o jejich dalším osudu se rozhodne na základě poptávky. Rozšíření továrny v Malajsii nicméně bude dokončeno a stejně tak budou nadále probíhat investice do dalších výrobních hubů v Arizoně, Oregonu, Novém Mexiku i Ohiu. Pokud jde o Alteru, firma chce prodat část podílu a směřuje se k IPO této divize.
 
Co ale Intel Foundry? Divize pro výrobu čipů skutečně nabyde větší samostatnosti, jak se nedávno proslýchalo. Stane se totiž dceřinou společností Intelu, což má zákazníkům i dodavatelům zajistit větší nezávislost výroby na zbytku Intelu. Také to má umožnit odlišné metody financování společnosti. Pokud jde ale o vedení, to se v Intel Foundry nijak nezmění a nadále se bude zodpovídat šéfovi Intelu, Patu Gelsingerovi.
 
Intel rovněž oznámil, že Foundry má nového obřího zákazníka pro svůj proces Intel 18A. Zvolil si ho totiž Amazon (přesněji řečeno AWS - Amazon Web Services) pro výrobu svého nového vlastního čipu pro AI. Procesem Intel 3 se budou vyrábět i speciálně upravené procesory Xeon 6 pro AWS. Intel očekává, že AWS později přejde i na další verze procesorů Intel 18AP a 14A.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.