Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel odhalil další detaily o procesorech Nehalem

19.3.2008, Jan Vítek, aktualita
Intel odhalil další detaily o procesorech Nehalem
Ostře sledovaná architektura Nehalem, která má přijít ještě tento rok, byla opět o něco přiblížena naším zvědavým zrakům. Intel totiž zveřejnil další informace o novinkách, které Nehalem přinese. Především by to měl být masivní paralelismus,...
Ostře sledovaná architektura Nehalem, která má přijít ještě tento rok, byla opět o něco přiblížena naším zvědavým zrakům. Intel totiž zveřejnil další informace o novinkách, které Nehalem přinese. Především by to měl být masivní paralelismus, díky němuž mají čipy být schopny vykonat za stejný čas o třetinu více mikroprocesorových instrukcí než dnešní řešení. Dále to má být rychlejší přístup do cache pro nezarovnaná data. Procesory Nehalem by také měly mít vylepšené předvídání větvení, aby se předešlo situacím, kdy výpočetní jednotky stojí a nemají co dělat.



Další klíčovou změnou je kompletně předělaný systém pamětí cache. Pro lepší management paměti zde přibude celkem 512záznamový TLB (Translation Look-aside Buffer) druhé úrovně, zatímco L1 TLB samozřejmě zůstane. Některé Nehalemy také mají přijít s celkem třemi úrovněmi paměti cache - 64 kB L1 (32 kB datová, 32 kB instrukční), 256 kB L2 cache pro každé jádro a 8 MB L3 sdílené celým procesorem.

Zdůrazněno bylo také, že Nehalemy přijdou se dvěma až osmi jádry, trojkanálovým DDR3 řadičem (pro začátek budou podporovány 1333MHz moduly), využije se nová sběrnice QPI (Quick Path Interconnect) a také se setkáme s novou implementací multivláknové technologie podobné HyperThreadingu a instrukcí SSE 4.2.

Prvním procesorem s architekturou Nehalem pak bude Bloomfield, jenž bude vyráběn 45nm technologií a bude se skládat ze 731 miliónů tranzistorů.

Zdroj: X-bit labs
reklama