Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel odhalil specifikace prvních jedenácti 10nm Ice Lake

2.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel odhalil specifikace prvních jedenácti 10nm Ice Lake
Nyní už můžeme s pomocí specifikací posoudit to, co přináší 10nm proces do světa procesorů Intel. Ten totiž zveřejnil specifikace procesorů Ice Lake, které zatím přinese jen v mobilní podobě. Budou i benchmarky?
Rozhodně budou, ale nejdříve se podíváme na to, co představil sám Intel po skončení informačního embarga na procesory Ice Lake. Ty už nějaký ten týden vyrábí, aby si vytvořil zásoby a na trh se ke konci roku mohly dostat už nové mobilní počítače či snad i NUC založené na 10nm procesorech s jádry Sunny Cove a notně vylepšenou grafikou 11. generace. Budou to konkrétně tyto procesory: 
 
 
Intel se opravdu drží dosavadního schematu označování a po 9. generaci procesorů Core přichází 10. a to se ukazuje na způsobu označení. Máme tu tak jako zcela nejlepší a nejvýkonnější model Core i7-1068G7 nabízející 4 fyzická a 8 logických jader na 2,3 až 4,1 GHz s all-core turbo na 3,6 GHz, 8 MB cache a grafikou Iris Plus se 64 EU na 1,1 GHz. To celé s TDP 28 W nevypadá vůbec špatně.
 
Navíc už můžeme říci, že grafika Iris Plus opravdu nebude žádný spíše teoretický hi-end, který se ve skutečnosti do procesorů téměř nedostane. Však mezi 11 představenými modely je celkem pětkrát hned v plné palbě, čili se 64 jednotkami EU a třikrát se 48 EU. Zbytek jsou UHD Graphics se 32 EU, což také není k zahození. 
 
 
Někoho by možná mohlo zklamat, že procesory Ice Lake nabízí stále 4 fyzická jádra na podobných taktech jako 14nm modely a s podobným TDP. Ovšem jde o nová jádra Sunny Cove, která slibují i o 18 % vyšší výkon na takt oproti generaci Skylake (a následujících 14nm CPU). Co to bude v praxi znamenat, na to se dnes také podíváme. 
 
Intel dnes vyrábí 10nm procesory ve dvou svých továrnách, které se tomuto procesu věnují už naplno a CEO Robert Swan také ohlásil, že 7nm proces je chystaný na rok 2021, ale to už jsme jednou probírali s tím, co to může znamenat. Intel totiž může 10nm proces v případě desktopových procesorů přeskočit a využít pak rovnou chystaný 7nm, což lze říci díky jedné prosté věci. Prokazatelně nás čeká ještě jedna 14nm generace, a sice Comet Lake chystaná s největší pravděpodobností na příští rok. A když má být už rok poté připraven 7nm proces, těžko bude Intel napínat síly k tomu, aby na 10nm procesu založil svá desktopová CPU v době, kdy ten už bude nahrazován. Nicméně to by nemělo platit pro serverové Xeony, či alespoň část z nich, protože v jejich případě by se měla využít v příštím roce 2. generace 10nm procesu. 
 
Nyní tu ale máme Ice Lake, od nichž očekáváme vyšší efektivitu a především pak mnohem silnější grafiku. 
 
Zdroj: Hexus.net